The Invasion

kino-poster
Režija Oliver Hirschbiegel
James McTeigue (van špice)[1]
Producent Joel Silver
Scenario Dave Kajganich
Wachowskiji (van špice)[1]
Predložak The Body Snatchers; autor:
Jack Finney
Uloge Nicole Kidman
Daniel Craig
Jeremy Northam
Jackson Bond
Veronica Cartwright
Roger Rees
Jeffrey Wright
Muzika John Ottman
Fotografija Rainer Klausmann
Montaža Joel Negron
Hans Funck
Studio Village Roadshow Pictures
Silver Pictures
Vertigo Entertainment
Distribucija Warner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
17. august 2007 (2007-08-17)
Trajanje 99 min.
Zemlja  SAD
 Australija
Jezik engleski
ruski
Budžet 65 mil. $[1]
Bruto prihod 40,170.568 $[2]

The Invasion (ili Invazija) je američki science fiction snimljen 2007. u režiji Oilivera Hirschbiegela. Temelji se na romanu The Body Snatchers Jacka Finneya, odnosno predstavlja njegovu četvrtu filmsku adaptaciju. Protagonistica, čiji lik tumači Nicole Kidman, je psihijatrica koja otkriva da je neobično ponašanje i nestanak emocija kod njenih poznanika posljedica infekcije vanzemaljskog bića koja nad ljudima preuzima kontrolu i nastoji osvojiti svijet.

PričaUredi

Ispostavlja se da alge koje sa sobom na Zemlju donosi svemirski brod imaju virus koji menja ljudski mozak nakon što zaražena osoba zaspi. Karol Benel (Nikol Kidman) je psihijatar koji otkriva da je njen sin jedini koji bi mogao da spase planetu od virusa. Karol je zaljubljena u doktora Bena Driskola (Danijel Krejg) joj pomaže u pomaže u spasavanju ljudskog roda.

Prijem kod publikeUredi

Film je bio komercijalni promašaj budući da je od prikazivanja u svetu zaradio samo 40 miliona dolara, a budžet mu je bio $80 miliona. Za premijerni vikend u SAD-u, film je zaradio samo $5.9 miliona, što ga je stavilo na peto mesto boks-ofisa tog vikenda, što je ujedno bio najviši plasman na lestvici. Film je u SAD-u zaradio $15.1 milion, što je ujedno najviša zarada za film u svetu. Zarada od preko milion dolara je ostvarena samo u sedam zemalja.

U Srbiji i Crnoj Gori, film je zaradio samo $10.948 u četiri kina u kojima je se prikazivao.[3]

Prijem kod kritikeUredi

Film je dobio mešane kritike kod američkih kritičara. Na agregatnom portalu za kritiku, Metacritic, film je dobio ocenu 45/100, što označava "mešane ili osrednje recenzije."[4] Kritičari su uglavnom bili pozitivni što se tiče produkcijske vrednosti filma, ali su bili negativno nastrojeni prema režiji i scenariju.

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Nicole Sperling; Christine Spines (August 10, 2007). "Hidden 'Invasion'". Entertainment Weekly. Pristupljeno 18. VIII 2007.  Check date values in: |accessdate= (help)
  2. "The Invasion (2007)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=invasion.htm. Pristupljeno 21.IX 2007. 
  3. The Invasion Boxofficemojo.com Pristupljeno 25.12.2011.
  4. The Invasion - Metacritic Summary Metacritic.com Pristupljeno 25.12.2011.

Vanjske vezeUredi