The Day of the Jackal (film)

The Day of the Jackal
Režija Fred Zinnemann
Producent John Woolf
Scenario Kenneth Ross
Predložak The Day of the Jackal; autor:
Frederick Forsyth
Uloge
Muzika Georges Delerue[1]
Fotografija Jean Tournier
Montaža Ralph Kemplen
Studio
Distribucija Universal Pictures
Datum(i) premijere
16. maj 1973 (1973-05-16)
Trajanje 145 min.
Zemlja
Jezik engleski
francuski
Bruto prihod $16,056.255

The Day of the Jackal (sh. Dan Šakala) je britansko-francuski triler film snimljen 1973. godine u režiji Freda Zinnemanna. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Fredericka Forsytha. Radnja počinje sa spektakuarnim, ali neuspješnim atentatom na francuskog predsjednika Charlesa De Gaullea 1962. godine, nakon čega radikalna francuska organizacija OAS odlučuje za novi pokušaj angažirati vrhunskog profesionalnog ubicu. Protagonist (koga tumači Edward Fox) je Englez sa nadimkom Šakal koji preuzima posao i inzistira na tome da ga izvede potpuno sam, te se za njega temeljito priprema i svoj plan nastoji sprovesti u djelo iako ga cjelokupni francuski policijsko-obavještajni aparat na čelu sa komesarom Lebelom (čiji lik tumači Michel Lonsdale) pokušava zaustaviti.

Slično kao i književni predložak, i The Day of the Jackal je doživio neočekivani, ali izuzetan uspjeh na kino-blagajnama, ali i kod velikog dijela kritičara. To je posebno upalo u oči zbog nedostatka najvećih i najglamuroznijih tadašnjih zvijezda među glumačkom postavom, kao i "suhog", asketskog i gotovo poludokumentarističkog stila kojim je Zinnemann paralelno pratio kako Šakal planira i priprema atentat, kao i reakcije francuskih vlasti koje se gotovo stalno nalaze korak iza njega. Zinnemann se hvalio zbog toga što je, usprkos svega, uspio stvoriti i održati izuzetnu napetost sve do spektakularne i dramatične završnice. Dio kritičara je, pak, uspjeh filma tumačio i time što je lik Šakala prikazan istovremeno kao prilično realistični i uvjerljivi profesionalni ubica, ali i kao svojeglavi individualac koji radi svog posla vješto razbija društvene konvencije, a sa kojim se mogla identificirati antiestablišmentski nastrojena mlađa publika. Edwardu Foxu je uloga Šakala bila najuspješnija i najpoznatija u cijeloj karijeri.

Godine 1997. je u Hollywoodu snimljen remake koji je potpuno promijenio mjesto i vrijeme radnje, odnosno likove. I Zinnemann i Forsyth su se nastojali maksimalno distancirati od tog projekta, pa mu je zbog toga ime promijenjeno u The Jackal.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. „The Day of the Jackal”. British Film Institute. http://explore.bfi.org.uk/4ce2b6a88663c. Pristupljeno 26. I 2015. 

Vanjske vezeUredi