Sir Derek George Jacobi, CBE (rođen 22. oktobra, 1938, engleski glumac i reditelj, proglašen vitezom 1994. godine za svoj doprinos pozorištu. Pored britanskog, Jacobi je nosilac i danskog viteškog ordena[1].

Sir Derek Jacobi
Biografske informacije
RođenjeDerek George Jacobi
22. 10. 1938. (1938-10-22) (dob: 85)
London, Engleska
PartnerRichard Clifford
Znamenite uloge
|-
Nagrada Emmy
Najbolji sporedni glumac – miniserija ili TV film
1989 – The Tenth Man
Gostujući glumac u komediji
2001. – Frasier
Nagrada Tony
Najbolji glumac u predstavi
1985. – Much Ado about Nothing

Biografija uredi

Rođen je u Londonu, kao jedino dete u radničkoj porodici[2]. Sa osamnaest godina dobio je stipendiju za školovanje na Cambridgeu, gde se bavio istorijom. U to vreme na univerzitetu sa njim su bili i Ian McKellen (koji je bio zaljubljen u njega[3]) i Trevor Nunn. Za vreme boravka na Cambridgeu glumio je u mnogim predstavama, uključujući i Hamleta, sa kojom je išao na turneju po Švajcarskoj, gde je sreo Richarda Burtona. Zbog odličnog izvođenja Edwarda II pozvan je da se priključi pozorištu Birmingham Repertory Theatre odmah po diplomiranju.

Jacobi je brzo privukao pažnju i Laurence Olivier ga je pozvao u London, gde je Jacobi bio jedan od osam osnivača Royal National Theatre-a, iako je u to vreme bio relativno nepoznat. Glumio je Laerta u Hamletu, prvoj predstavi novo pozorišta, zajedno sa Peterom O'Toolom, 1963. godine, a Olivier mu je dao ulogu Cassija u njegovom Othellu (1965) i Andreja u Three Sisters (1970).

Posle osam godina provedenih u Nacionalnom teatru, Jacobi odlazi 1971. i počinje da glumi u drugačijim ulogama i medijima. Godine 1972. glumi u BBC seriji Man of Straw, u režiji Herberta Wisea.

Iako je bio poznat pozorišnoj publici, pravu popularnost stiče tek 1976. godine ulogom cara Klaudija u BBC seriji I, Cloudius. Zahvaljujući svojoj međunarodnoj popularnosti, Jacobi je 1977. godine napravio turneju sa predstavom Hamlet po Engleskoj, Egiptu, Australiji, Japanu i Kini. Bio je pozvan da nastupa i u zamaku Kronborg, poznatijem pod imenom Elsonor, u kome se radnja Hamleta odigrava. Godine 1978. snimio je u BBC produkciji šekspirovog Richarda II sa Sir Johnom Gielgudom i Dame Wendy Hiller.

Godine 1980. snimi je Hamleta u BBC produkciji, pojavio se po prvi put na Broadwayu u predstavi The Suicide, a od 1982. do 1985. pridružio se grupi Royal Shakespeare Company gde je istovremeno igrao Benedika u Much Ado about Nothing (nagrađen Tonyjem), Peospera u The Tempest i naslovne uloge u Peer Gyntu i Cyrano de Bergeracu. Godine 1986. po prvi put se pojavljuje u West Endu u kome igra Alan Turinga u Breaking the Code. U West Endu je tokom 1988. glumio naslovne uloge u Richardu II i Richardu III.

Godine 2001. osvojio je nagradu Emmy ispevajući svoj background kao šekspirijanskog glumca u sitcomu Frasier, epizoda The Show Must Go Off, u kojoj glumi najgoreg šekspirijanskog glumca na svetu.

Jacobi je nastavio da igra u Šekspirovim dramama, kao što je film Kennetha Branaghe Henry V, kao i u Hamletu u produkciji Renaissance Theatre Company. Glumio je u Macbethu u Londonu i u Stratfordu. Godine 1996. glumio je još jednom u Hamletu u režiji Branaghe. Glumio je u filmu Love is the Devil Johna Mayburyja u kome igra slikara Francis Bacona.

Privatni život uredi

Jacobi i njegov partner Richard Clifford su u martu 2006. sklopili istopolno registrovano partnerstvo posle 27 godina zajedničkog života.

Filmografija uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi