The Adventure of the Three Garridebs

"The Adventure of the Three Garridebs" (srpskohrvatski: Tri Garrideba) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je izvorno objavljena u Strandu 1924. godine, uz ilustracije Howarda Elcocka, a čini sastavni dio zbirke The Case-Book of Sherlock Holmes. Ova priča specifična je po dvije stvari. Prvo, radi se o posljednjoj priči u kojoj se spominje inspektor Lestrade (mada je kronološki posljednja u kojoj se pojavljuje "The Six Napoleons"), najpoznatiji inspektor iz kanona o Holmesu. Druga specifičnost je Watsonova opaska kako je ovaj slučaj smješten nedugo nakon što je Holmes odbio titulu viteza zbog svojih zasluga.

"The Adventure of the Three Garridebs"

Holmes i Watson napadaju Wintera; autor: Howard K. Elcock
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1924.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Case-Book of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena lipanj 1902.
Klijent(i) Nathan Garrideb
Zločinac/ci James Winter

Slučaj uredi

Sherlock Holmes dobiva pismo od izvjesnog Nathana Garrideba, koji traži njegovu pomoć oko vrlo neobičnog problema. Naime, Garrideb traži još jednog muškarca identičnog prezime, jer bi mu to donijelo $5,000,000 nasljedstva. Zadatak mu je zadao izvjesni John Garrideb iz Kansasa, koji je tu kao izvršitelj navedene oporuke. Nedugo zatim, Holmesa i Watsona posjećuje upravo John Garrideb, koji nije zadovoljan činjenicom da su njih dvojica angažirani. Predstavlja se kao advokat iz Kansasa kojemu je pokojni tajkun Alexander Hamilton Garrideb povjerio $15,000,000 nasljedstva da ih podijeli na tri jednaka dijela s još dvojicom Garrideba. U danom trenutku uspio je pronaći tek Nathana te mu je, za uspješnu realizaciju uvjeta oporuke, potreban još jedan Garrideb.

Holmes uoči mnogo diskrepancija u priči Johna Garrideba, ali odluči šutiti. To ga dodatno zainteresira te odlazi kod Nathana Garrideba kako bi dalje istraživao. Po dolasku u Nathanovu kuću, uoči pločicu s imenom koja je evidentno stara, iz čega izvlači zaključak da se barem on zaista preziva Garrideb. Pregled kuće otkriva kako je Nathan Garrideb stari ekscentrik koji skuplja sve od starih novčićca do kostiju. Njegova soba izgleda kao muzej, ali u njoj nema ničega što bi bilo pretjerano vrijedno. Holmes sazna kako John Garrideb nikada nije tražio nikakav novac od njega - izgleda sa ne postoji razlog za sumnju u najmere Johna Garrideba, što prilično zbunjuje Holmesa.

Tokom njihova posjeta, u kuću dolazi izrazito raspoloženi John Garrideb, koji donosi vijesti o trećem Garridebu! Kao dokaz, donosi novine u kojima stoji oglas što ga je izvjesni Howard Garrideb izdao u toku redovnog posla. Holmes pogleda oglas i uoči brojne amerikanizme, iz čega izvlači zaključak kako se radi o lažnom oglasu što ga je plasirao john Garrideb. Sljedećeg jutra Holmes posjećuje Lestradea u Scotland Yardu te saznaje kako je John Garrideb zapravo James Winter alias Morecroft alias "Killer" Evans, bjegunac iz zatvora koji je ubio troje ljudi u Sjedinjenim Državama. Po dolasku u London, ubio je Rodgera Presburyja, krivotvoritelja iz Chicaga koji odgovara opisu bivšeg stanara u kući Nathana Garrideba.

Holmes i Watson odlaze u Garridebovu kuću i ne moraju čekati dugo prije nego se pojavi Winter. Iz svog skroviša, promatraju kako Winter otvara tajna vrata u podu sobe, koja vode do omanjeg podruma. Dvojica prijatelja uspijevaju uhvatiti Wintera, ali ne prije nego što ovaj ispali dva metka i pogodi Watsona u nogu. Holmes pokazuje svoju ljudsku stranu i veliku brigu za svog prijatelja te, u naletu bijesa, udari Wintera pištoljem u glavu toliko jako da ovaj prokrvari. Dodaje kako Winter, da je ubio Watsona, ne bi napustio ovu kuću živ. Srećom, Watsonova rana je tek površinska. Maleni podrum otkriva tiskarski stroj i hrpe krivotvorenih novčanica što ih je tamo ostavio Presbury.

Winter je poslan natrag u zatvor, a Nathan Garrideb u starački dom, prilično žalostan zbog raspleta događaja. Watson je, unatoč ozljedi, najsretniji zbog cijelog ovog slučaja jer je konačno vidio koliko mnogo znači Holmesu, zaključivši sljedeće: "Bilo je vrijedno ozljede, bilo je vrijedno mnogih ozljeda, znati dubinu odanosti i ljubavi koje se nalaze iza te hladne maske."

Vanjske poveznice uredi

  djela koja se odnose na The Adventure of the Three Garridebs na Wikizvoru