The Adventure of the Retired Colourman

"The Adventure of the Retired Colourman" (srpskohrvatski: Umirovljeni soboslikar) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je izvorno objavljena u časopisu Liberty krajem 1926. godine, uz ilustracije koje je izradio Frederic Dorr Steele, a u siječnju 1927. objavljena je i u Strandu, uz ilustracije Franka Wilesa. Priča predstavlja sastavni dio zbirke The Case-Book of Sherlock Holmes.

"The Adventure of the Retired Colourman"

Amberley skače i urliče pred Holmesom; autor: Frank Wiles
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1926.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Case-Book of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1898.
Klijent(i) Josiah Amberley
Zločinac/ci Josiah Amberley

Ova priča specifična je jer je jedina priča u kanonu u Holmesu u kojoj su klijent i zločinac ista osoba.

Slučaj uredi

Umirovljeni trgovac slikarskim materijalom po imenu Josiah Amberley unajmljuje Sherlocka Holmesa da istraži nestanak njegove supruge. Naime, gospođa Amberley napustila je kuću u pratnji susjeda, dr. Rayja Ernesta, ponijevši sa sobom priličnu količinu novca i obveznica zbog čega Amberley želi da ih Holmes pronađe.

Kako je detektiv zaokupljen drugim slučajem, pošalje dr. Watsona u Lewisham. Doktor pristane, mada je svjestan kako je to ipak Holmesovo područje. Po dolasku u Amberleyjev dom, Watson uoči kako starac farba vlastiti dom, što mu djeluje prilično neobično. U samoj kući, pronašao je neiskorištenu kazališnu kartu gospođe Amberley - njezin mladi ljubavnik i ona nestali su dok je Amberley sam bio u kazalištu jer se gospođa žalila na glavobolju. Watson zapiše broj sjedala. Watson prouči i Amberleyjev sef, iz kojeg su vrijednosti odnesene. Ispostavlja se kako je gospođa imala vlastiti ključ.

Po povratku u 221B Baker Street, Watson uoči čovjeka vojničkog izgleda kojeg Holmes prepozna kao svog rivala u detekciji, Barkera. Obitelj Rayja Ernesta unajmila je Barkera kako bi pronašao doktora.

Postoji još nekoliko činjenica o Amberleyju koje su prilično očite. Starac je očiti škrtac i sklon ljubomori, a njegova ljubav prema šahu (preko koje se upoznao s Ernestom) Holmesu sugerira kako ima izrazito razvijen um. Holmes postavlja radnu tezu i pošalje Watsona i Amberleyja u obližnje selo Little Purlington kako bi mogao provaliti u starčevu kuću i doći do svojih dokaza. U kući susretne Barkera, ali dvojica rivala odluče raditi zajedno. Kada se Amberley vrati, Holmes ga, na svoj teatralni i dramatični način, upita - "Što ste učinili s truplima?". Amberley poskoči i krene prema otrovnoj tableti kojom se planirao ubiti, ali Holmes ga svlada - starac je očigledno kriv.

Holmes tada objasni kako je došao do svog zaključka. Uz Watsonovu pomoć, uspio je deducirati broj Amberleyjevog sjedala, nakon čega je ustvrdio da ni Amberley te noći nije bio u kazalištu, što je uništilo starčev alibi. Nadalje, farbanje kuće također mu je bilo neobično te je zaključio kako su ti radovi izvršeni kako bi se prikrio miris nečega. Ispostavlja se kako je to bio plin; naime, Amberley je pronašao cijev s plinom koju je preusmjerio u svoj sef. Nakon što je svoju suprugu i njezina ljubavnika (a vjerovao je kako je dr. Ernest upravo to) namamio u sef, zatvorio ih je i pustio plin te ih tako ubio, iz čiste ljubomore. Vrijednosti je negdje skrio.

Trupla su pronađena u nekorištenom bunaru u vrtu kuće. Amberley je, evidentno, Holmesa unajmio zbog čiste igre, smatrajući kako nitko neće prozrijeti njegovu igru. Holmes vjeruje kako će Amberley prije završiti u Broadmooru nego na vješalima, zbog svog mentalnog stanja.

Vanjske poveznice uredi

  djela koja se odnose na The Adventure of the Retired Colourman na Wikizvoru