Teodor Studit (759826) je hrišćanski svetitelj. Bio je vizantijski monah, asketa i književnik.

Teodor Studit, na mozaiku iz 11. veka u manastiru Nea Moni na Hiosu.

Biografija

uredi

Kao je sin dvorskog činovnika, rođak svetog Romana Slatkopojca (491.-560.), Teodor je primio dobro obrazovanje od majke, pod uticajem svog ujaka Platona, igumana manastira Sakudion, koji se 22 godina podvizavao u ovom manastiru.

Tokom života Platona, Teodor je postao iguman i postao poznat kao asketa i propovednik. 798. preselio sa svojim učenicima u Stouditski manastir, gde je stekao veliko poštovanje u crkvi. Teodor je zaveo strog tipik u manastiru, koji se sastojao od mnogo molitve i ličnog rada bratstva.

Kao ugledan pastor i monah koji se borio protiv svih nepravilnosti u crkvenim pitanjima, usprotivio se nekanonskom razvodu i ponovnom venčanju cara Konstantina VI, iako je brak bio odobren od strane patrijarha. Zbog toga je bio podvrgnut mučenju i proteran u izbeglištvo. Ubrzo nakon smrti Konstantina VI vratio se u manastir (797.) Kada se postavilo se pitanje krunisanja Konstantinovog naslednika, Teodor se ponovo pobunili protiv cara i patrijarha, i bio je proteran na jedno od Prinčevskih ostrva, gde je proveo dve godine (809.--811.)

Po smrti cara Nićifora I, Teodor se trijumfalno vraća u svoj manastir. Manje od tri godine, jer je ušao u novu borbu: ovaj put protiv Ikonoborstva. Kada je car Lav V Jermenin sazvao je sabor protiv poštovanja ikona, Teodor je ustao protiv carske politike. U ikonobortvu je video kršenje slobode crkve, a u poricanju vidljivosti Hrista narušavanje potpunosti Njegove ljudske prirode. Iako nije bio dogmatičar originalnosti i dubine, njegovog prethodnika Jovana Damaskina, bio je i ostao jedan od najvećih zaštitnika pravoslavlja.

Još za života poštovan je kao mučenik i čudotvorac, jer je često proganjan, hapšen i mučen zbog odbrane pravoslavne vere. Umro je u progonstvu 826. godine, okružen učenicima. Dve godine kasnije je kanonizovan.