Telec (bugarski: Хан Телец) je bio vladar Bugarske od 762. do 765.

Telec
Kan Bugarske
Vladavina 762–765
Prethodnik Kan Vineh
Nasljednik Kan Sabin
Kraljevska kuća Ugain

Pripadao je klanu Ugain, a na prijestolje došao nakon što je njegov prethodnik Vineh, pripadnik vladajućeg klana Uki, ubijen od strane plemića nezadovoljnih uvjetima mira sklopljenog s Bizantom nakon velike pobjede u Riškom prijevoju. Telec, koga bizantski izvori opisuju kao mladog i energičnog vođu, pokrenuo je veliki rat protiv Bizanta i opustošio njegove granične teritorije. Na to je bizantski car Konstantin V reagirao tako da je u junu 763. pokrenuo pohod protiv Bugara s kopna i s mora. Telec je prvo zaposjeo planinske prijevoje, a potom se predomislio i krenuo na obalu mora da se obračuna sa bizantskim desantom. U krvavoj bitci kod Anhijala su Teleca napustili njegovi slavenski vazali i prešli na bizantsku stranu. Bugari su zbog toga teško poraženi, a Konstantin je kasnije masakrirao veliki broj zatvorenika. Dvije godine kasnije su Teleca linčovali njegovi podanici, držeći ga krivim za katastrofu.

LiteraturaUredi

  • „Хронография“ (електронно издание) - Теофан Изповедник
  • Именник на българските канове
  • Андреев, Й., Лазаров, Ив. и Павлов, Пл., „Кой кой е в средновековна България (Второ издание)“, Издателство „Петър Берон“, София 1999 г. ISBN 954-402-047-0.
  • Златарски, Васил, „История на българската държава през Средните векове“ Т.1: „Първо българско царство“, Ч.1: „Епоха на хуно-българското надмощие (679-852)“, С. 1918, 3 изд. С. 1970.
  • Москов, Моско, „Именник на българските ханове (ново тълкуване)“, София, 1988 г.


Prethodi:
Vineh
Kan Bugarske
762–765
Slijedi:
Sabin