Tekstilno–tehnološki fakultet u Zagrebu

Tekstilno-tehnološki fakultet je sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i ujedno jedina znanstvena i visokoobrazovna ustanova u znanstvenom polju tekstilne tehnologije u Hrvatskoj.


PovijestUredi

Još se 1960-ih godina na tadašnjem zagrebačkom Tehnološkom fakultetu te na samostalnim višim školama u Dugoj Resi, Varaždinu i Zagrebu počinju izvoditi studiji tekstila i tekstilne tehnologije. Sredinom 1970-ih prvi obrazovani dizajneri tekstila i odjeće počinju izlaziti s više škole u Zagrebu koja se 1983. godine, zajedno s već spomenutim školama u Dugoj Resi i Varaždinu, integrira u Institut za tekstil i odjeću (tada dijelom Tehnološkog fakulteta). Pod današnjim nazivom Fakultet djeluje od 15. studenog 1991. godine, odnosno po osamostaljenju Instituta za tekstil i odjeću. Od rujna 2006. godine za potrebe je Fakulteta sagrađena nova zgrada (odmah do zgrade srednje tekstilne škole s kojom je Fakultet godinama dijelio prostor), površinom gotovo jednaka onoj kojom je do tada raspolagao. Dan Fakulteta obilježava se 25. siječnja na dan njegova zaštitnika svetoga Pavla.


UpravaUredi

Dekanica
 • dr.sc. Sandra Bischof, red. prof.
Prodekanica za nastavu
 • dr. sc. Branka Vojnović, izv. prof.
Prodekanica za znanstveno-istraživački rad
 • dr. sc. Tanja Pušić, red. prof.
Prodekanica za međufakultetsku i međunarodnu suradnju
 • Andrea Pavetić, prof.
Prodekanica za financije
 • dr. sc. Edita Vujasinović, izv. prof.


UstrojUredi

Fakultet čine sljedeće ustrojbene jedinice: Centar za razvoj i transfer tekstilnih odjevnih tehnologija i modni dizajn, dekanat, dislocirani studij u Varaždinu te zavodi.

 • Zavod za dizajn tekstila i odjeće
 • Zavod za materijale, vlakna i ispitivanje tekstila
 • Zavod za odjevnu tehnologiju
 • Zavod za primijenjenu kemiju
 • Zavod za projektiranje i menadžment tekstila
 • Zavod za tekstilno-kemijsku tehnologiju i ekologiju
 • Zavod za temeljne prirodne i tehničke znanosti


StudijUredi

Do reforme visokog obrazovanja, odnosno uvođenja Bolonjskoga procesa, na Tekstilno-tehnološkom fakultetu bili su organizirani stručni (smjer obućarske tehnologije, smjer odjevne tehnologije, smjer tekstilno-kemijske tehnologije, smjer tekstilno-mehaničke tehnologije i smjer višeg modnog dizajna) i sveučilišni dodiplomski (procesni smjer, smjer dizajna i projektiranja) te poslijediplomski studiji. Od generacije prvih bolonjskih studenata (od akademske godine 2005./2006.) na Fakultetu se izvode dva sveučilišna (studij tekstilne tehnologije i inženjerstva te studij tekstilnog i modnog dizajna) te tri stručna studija (studij tekstilne tehnologije, studij odjevne tehnologije i studij dizajna obuće).


AlumniUredi

Na osnivačkoj je skupštini, 17. svibnja 2004. godine, pri Fakultetu osnovana udruga bivših studenata i prijatelja Tekstilno-tehnološkog fakulteta čija je predsjednica dr. sc. Ana Marija Grancarić, a Udruga izdaje i svoje glasilo (Glasnik Hrvatske udruge bivših studenata i prijatelja Tekstilno-tehnološkog fakulteta).


ČlanstvaUredi

Zajedno s još 30 fakulteta iz ukupno 22 zemlje Tekstilno-tehnološki fakultet je član Europske zajednice visokoškolskih ustanova na području tekstila (Association of Universities for Textiles, AUTEX).


IzvoriUredi

 • Vodič za buduće studente : akademska godina 2009./2010. / Sveučilište u Zagrebu. Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, 2009. ISSN 1332 3407.


Vanjske povezniceUredi