Sol Svanetija (film)

(Preusmjereno sa stranice Svanetijska sol (film))

Sol Svanetija (gruzijski: მარილი სვანეთს, rus. Соль Сванетии) je sovjetski crno-bijeli nijemi dokumentarni film snimljen 1930. u režiji Mihaila Kalatozova. U njemu se prikazuje život Svana, odnosno stanovnika izoliranih planinskih sela u Svanetiju, zabačenom, zaostalom i nepristupačnom dijelu tadašnje sovjetske Gruzije, odnosno kako im se počinje mijenjati nabolje nakon što sovjetske vlasti koristeći modernu mehanizaciju sagrade cestu. U filmu je poseban naglasak stavljen na kroničan nedostatak soli, a što se odražava na način života kako ljudi, tako i tamošnje faune. Film je napravljen u propagandne svrhe, odnosno kako bi se veličao projekt modernizacije Svanetija u okviru Prvog petogodišnjeg plana. Usprkos toga, film je doživio službemne kritike jer je navodno preveliki naglasak stavio na "zaostalost" i primitivnost Svana, a Svani su se kasnije žalili kako je Kalatozov "izmišljao" neke običaje i detalje života nastojeći ih učiniti što "egzotičnijima". Kalatozov je zbog ovog, ali i sljedećeg filma Čavao u čizmi pao u nemilost Staljinovog režima.

მარილი სვანეთს
Соль Сванетии
planinsko selo Ušguli u početnoj sceni filma
RežijaMihail Kalatozov
ScenarioSergej Tretjakov
Mihail Kalatozov
FotografijaŠalva Gegelašvili
Mihail Kalatozov
MontažaViktor Šklovski[1]
DistribucijaGruzija-film[2]
Datum(i) premijere
24. 3. 1930 (1930-03-24)
Trajanje55 min.
Zemlja Sovjetski Savez
Jeziknijemi sa gruzijskim ili ruskim titlovima

Izvori uredi

  1. Lary, Nikita (February 1998). Nicholas Rzhevsky. ur. The Cambridge Companion to modern Russian culture. Cambridge University Press. str. 314. ISBN 978-0-521-47799-4. 
  2. Rollberg, Peter (November 2008). Historical Dictionary of Russian and Soviet Cinema. Scarecrow Press. str. 598. ISBN 978-0-8108-6072-8. 

Vanjske veze uredi