Otvori glavni meni

Stari most u Zvorniku je narodno ime za željezni most na rijeci Drini i povezuje Zvornik, Bosna i Hercegovina i Mali Zvornik, Srbija. Zvanični naziv je Most Aleksandra I Karađorđevića.

Sadržaj/Садржај

IstorijaUredi

Podignut je 1929. godine. Prije toga je na istom mjestu postojao drveni most koji je nabujala Drina znatno oštetila. Kada je bio završen, zapregama je na njega dovezeno 30 tona kamena da bi se ispitala njegova nosivost. Poslije petnaest dana kamen je uklonjen i most je pušten u saobraćaj. Dobio je ime ime po kralju Aleksandru I Karađorđeviću, čija su sredstva pomogla gradnju mosta. Most je početkom Drugog svjetskog rata porušen, ali je u junu 1946. godine obnovljen kada mu je promijenjen naziv u Most Filipa Kljajića Fiće (po narodnom heroju iz NOB-a). Stari naziv mu je vraćen 2009. godine.

OpisUredi

Dužina mosta je oko 150 metara, a njegova širina iznosi 7,2 metra. Most, osim stalne upotrebe, ima istorijsku, estetsku i arhitektonsku vrijednost. Danas je to samo pješački most.

Most je u lošem stanju i planirana je rekonstrukcija po predračunskoj vrednosti od oko 600.000 evra, a od radova potrebno je da se izvrši pjeskarenje željezničke konstrukcije i njeno farbanje, zatim da se uradi novi kolovoz, trotoari i rasvjeta i, eventualno, da se postave klupe za odmor. Zamjenom kocke asfaltom, smanjiće se težina mosta, što je značajno za noseće stubove, na kojima će pritisak biti manji.

Most je od izuzetnog značaja za stanovnike Zvornika i Malog Zvornika jer, po procjenama, svakog dana preko njega pređe sa jedne na drugu obalu oko pet hiljada ljudi. Most je istorijski spomenik i turistički potencijal za obe opštine.

LiteraturaUredi

ReferenceUredi

Vanjske vezeUredi