Stara pravoslavna crkva u Sarajevu

(Preusmjereno sa stranice Stara crkva na Baščaršiji)

Stara pravoslavna crkva (crkva svetih arhanđela Mihaila i Gavrila) je jedan od najstarijih i najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika Sarajeva i ubraja se među najstarije sakralne objekte na ovim prostorima. Nalazi se nedaleko od Baščaršije, na početku Titove ulice.

Stara pravoslavna crkva u Sarajevu (2023.)

Prvi puta se pominje 1539. godine, no pretpostavlja se da je izgrađena na temeljima jedne još starije crkve. Odlikuje je stil srednjevjekovnih srpsko-bizantskih građevina. Crkva je izuzetan arhitektonski spomenik, a njena je unutrašnjost riznica izvanrednih primjeraka drvoklesarskog umijeća i ikonopisne umjetnosti. Zanimljivo je tlocrtno rješenja, gdje je širina veća od dužine, središnji dio okružen je lukovima i galerijom. Zvonik je dograđen 1883. godine, a rekonstruiran 1960. godine, kada je dobio današnji izgled.

Nacionalni spomenik uredi

Proglašena je za nacionalni spomenik BiH. [1]

Nacionalni spomenik se sastoji od crkve, crkvenog dvorišta, zgrade Muzeja, ogradnog zida, ulazne kapije, parohijskog doma i pokretnog naslijeđa koje čine:

a) inventar crkve: ikonostas, zbirka ikona u crkvi (20 ikona), Hristov grob, tron, dvije pijevnice, kivot sv. Tekle, dva kamena svijećnjaka, stolice, polijelej, tri lustera

b) inventar Muzeja: zbirka ikona (140 ikona), četiri ikonostasna fragmenta, zbirka predmeta izrađenih od metala (114 predmeta), zbirka knjiga (13 knjiga), zbirka starih dokumenata (6 dokumenata), zbirka liturgijskih tkanina i veza (37 predmeta).

A cartoon centipede reads books and types on a laptop.
Stara pravoslavna crkva u Sarajevu unutrašnjost hrama

Reference uredi

  1. „Stara pravoslavna crkva”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 7. 2016. 

Vanjski linkovi uredi