Stadion Park mladeži

Stadion Park mladeži je drugi po veličini stadion u gradu Splitu.

Stadion Park mladeži
Lokacija  HRV Split, Hrvatska
Upravitelj RNK Split
Korisnici RNK Split
Kapacitet 4075
Teren trava

Izgrađen je 1950-ih (gradnja je započela još 1949.) za potrebe RNK Split, koji je na svoje novo igralište (tada na dalekoj periferiji) prešao 1955.. Nikada u potpunosti nije dovršen. Modernije klupske prostorije napravljene su (ali opet nedovršene) uoči 8. mediteranskih igara 1979. koje su se održavale u Splitu.

Kapacitet stadiona je 4075 sjedećih mjesta.[1] Nalazi se u gradskom predjelu Brodarica. Oko nogometnog terena postavljena je tartan staza pa se stadionom koristi i atletski klub ASK.[2]

Kada je Hajdukov Stari plac djelomično rušen, reflektori koji su do tada osvjetljivali Hajdukove utakmice − premješteni su na "Splitovo", pa se nogometne, atletske i druge priredbe mogu održavati i noću.

Osim glavnog terena, postoji i pomoćni teren kojim se koriste i drugi klubovi, npr. nogometni klub Galeb, te još i niz malih igrališta (svi sa umjetnom travom). Pomoćni teren ima i svoje tribine koje je 2006. godine postavilo Brodogradilište Split.

Samo ime stadiona je novije jer su se jedno vrijeme stadion i pošumljen pojas oko njega zvali Park skojevaca. Inače, taj dio grada malo starijim Splićanima poznat je kao Turska kula, kako se prvotno i sam stadion popularno zvao.

Stanje stadiona - nedovršenost, derutnost, te želja da se stanje popravi - kao i želja za ostvarenjem što boljeg plasmana NK Split blizu su ostvarenja. Zalaganjem odgovornih struktura klubova (Split i ASK), Grada i Županije planovi o osuvremenjivanju sportskih objekata blizu su realizacije. Planira se izgradnja novog stadiona sa 15000 mjesta, atletske dvorane i niza drugih sportskih sadržaja.

Izvori uredi

  1. „Nismo vam mi tuneli, da nas farbate više puta!”. Arhivirano iz originala na datum 2016-10-03. Pristupljeno 2014-07-26. 
  2. „Stadion Park mladeži”. Arhivirano iz originala na datum 2014-07-15. Pristupljeno 2014-07-26.