Sporazum iz Simle

Sporazum iz Simle je mirovni sporazum koji su 2. jula 1971. formalno sklopili Indija s jedne, i Pakistan s druge strane, te kojim su, nakon višemjesečnog primirja, okončana neprijateljstva poznata kao Treći indijsko-pakistanski rat. Predstavljao je dotada najozbiljniji pokušaj da se okončaju dotadašnji i spriječe budući sukobi između dvije zemlje. Njime se Pakistan obavezao priznati nezavisnost svojih tokom rata otcijepljenih istočnih područja, koje su postale Narodna Republika Bangladeš. Obje strane su se također obavezale da će međusobni spor oko Kašmira nastojati riješiti mirnim putem i bez vanjskih posrednika, kao i da će liniju razgraničenja u Kašmiru uspostavljenu tokom primirja 1971. poštovati kao međunarodnu granicu.

Sporazum iz Simle
Generalno
Tip sporazuma mirovni sporazum
Jezici engleski, hindi, urdu
Potpisivanje 2. 7. 1972.
Prestanak važenja 14. 4. 1974.
Stranke
Strana 1 Strana 2
Strane  Indija  Pakistan
Potpisnici Indira Gandhi Zulfikar Ali Bhutto
Ratifikatori Parlament Indije Parlament Pakistana

Sporazum je ime dobio po mjestu Simla u indijskoj državi Himachal Pradesh, gdje su ga potpisali pakistanski predsjednik Zulfikar Ali Bhutto i indijska premijerka Indira Gandhi. Tokom sljedećih godina Sporazum se uglavnom poštivao, ali nije uspio spriječiti manje granične čarke i tzv. Siachenski sukob, odnosno njihovu eskalaciju u tzv. Kargilski rat 1999. godine.

Za Sporazum iz Simle je karakteristično da nije regulirao repatrijaciju ratnih zarobljenika. To je pitanje riješio posebni Delhijski sporazum potpisan u aprilu 1974.

Vanjske veze uredi