Sjaj u travi

(Preusmjereno sa Splendor in the Grass)
Splendor in the Grass

kino-poster koji je izradio Bill Gold
Režija Elia Kazan
Producent Elia Kazan
Scenario William Inge
Uloge Natalie Wood
Warren Beatty
Pat Hingle
Muzika David Amram
Fotografija Boris Kaufman
Montaža Gene Milford
Studio NBI Productions
Newton Productions
Distribucija Warner Bros.
Datum(i) premijere
10. oktobar 1961 (1961-10-10)
Trajanje 124 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 4,000.000 $ (SAD i Kanada)[1]

Splendor in the Grass (sh. Sjaj u travi [2]) je američki igrani film snimljen 1961. u režiji Elie Kazana. Scenario za film je napisao ugledni književnik William Inge, inspiriran vlastitim poznanicima koji su mu ranije bili poslužili kao podloga za protagoniste drame Glory in the Flower 1953. godine. Protagonisti, koje tumače Natalie Wood i Warren Beatty, su Deanie i Bud, dvoje gimnazijalaca u jednom kanzaškom gradu 1920-ih, i koji se iskreno vole, ali čiji odnos sve više opterećuju kako socijalne razlike, tako i pritisak okoline, koja s jedne strane inzistira na konzervativnim vrijednostima poput djevičanstva, a sa druge strane na hedonizmu i slobodnom duhu flapper djevojki. Radnja prikazuje kako će tenzije uzrokovane Budovom sve većom željom i Deannienim odbijanjem da konzumiraju vezu umalo dovesti do tragedije.

Sjaj u travi je predstavljao jedan od najuspješnijih Kazanovih filmova. Inge je za svoj scenario nagrađen Oscar za najbolji originalni scenario, a Natalie Wood, koja je tumačila izuzetno složeni lik, je u njemu ostvarila jednu od najboljih uloga. Najbolji dojam je, međutim, ostvario mladi Warren Beatty, kome je uloga Buda bila prvi filmski nastup i koji će poslije njega postati jedna od najvećih hollywoodskih zvijezdi.

Dvije decenije kasnije je snimljen istoimeni televizijski remake u režiji Richarda C. Sarafiana.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. "All-Time B.O. Champs", Variety, 3 January 1968 p 25. Please note these figures refer to rentals accruing to the distributors.
  2. Naslov potiče od stihova pjesme Ode: Intimations of Immortality engleskog pisca Williama Wodswortha, a koja se recitira na samom kraju filma.

Vanjske vezeUredi