Silent Running

Silent Running
Režija Douglas Trumbull
Producent
Scenario
Uloge Bruce Dern
Muzika Peter Schickele
Fotografija Charles F. Wheeler
Montaža Aaron Stell
Studio Universal Pictures
Datum(i) premijere
10. mart 1972 (1972-03-10)
Trajanje 89 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

Silent Running (sh. Tihi pogon[lower-alpha 1]), a čiji se naslov u Jugoslaviji prevodio kao Tihi bijeg, je američki science fiction snimljen 1972. godine u režiji Douglasa Trumbulla, a koji se često navodi kao jedno od najznačajnijih ostvarenja u historiji žanra.

Radnja filma je smještena u budućnost nakon što je na Zemlji u potpunosti izumrli sva flora, a čiji se posljednji tragovi čuvaju u orijaškim staklenicima u obliku geodezijskih kupola priključenih za teretne svemirske brodove American Airlinesa u orbiti Saturna. Protagonist, čiji lik tumači Bruce Dern, je botaničar koji se brine o njima i koji, nakon što dobije nalog da ih uništi, se odmetne te ih uz pomoć robota pokušava spasiti.

Trumbull je prije Silent Running bio poznat prije svega kao majstor specijalnih efekata zaslužan za 2001: Odiseju u svemiru. U književnom predlošku za taj film se znamenita scena prolaza kroz Zvjezdana vrata odigrala u orbiti Saturna, ali je u filmskoj verziji odabran Jupiter iz financijskih razloga. Trumbull se zbog toga odlučio za Saturn kako bi mogao primijeniti neke od svojih zamisli vezanih uz prikaz te planete. Scenario, koja je originalno zamišljen kao poluironična space opera o astronautu-veteranu koji želi izbjeći povratak na Zemlju je, pak, radnji dao post-apokaliptički karakter, ali i ekološku angažiranost, kao i cijeli niz hollywoodskih i drugih SF-ostvarenja tog vremena čija je radnja nastojala upozoriti na industrijsko zagađenje i njegove moguće kobne posljedice po budućnost čovječanstva i života na Zemlji. Film je kritičare impresionirao ne samo svojom porukom, nego i specijalnim efektima na koje će se kasnije naslanjati brojna druga ostvarenja žanra. Andrew Stanton, autor hvaljenog animiranog filma WALL-E je tvrdio da je inspiraciju za svoj film pronašao upravo u Silent Running.

Scene iz Silent Running su nekoliko godina kasnije "reciklirane" u jednoj od epizoda originalne verzije TV-serije Battlestar Galactica.

UlogeUredi

  • Bruce Dern ... Freeman Lowell
  • Cliff Potts ... John Keenan
  • Ron Rifkin ... Marty Barker
  • Jesse Vint ... Andy Wolf
  • Mark Persons ... Drone 1 (Dewey)
  • Cheryl Sparks i Steven Brown ... Dron 2 (Huey)
  • Larry Whisenhunt ... Dron 3 (Louie)

NapomeneUredi

  1. Originalni izraz se odnosi na poseban režim rada podmornica pod vodom u svrhu izbjegavanja detekcije.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi