Semen Semenčenko

(Preusmjereno sa stranice Semjon Igorovič Semenčenko)

Semen Igorovič Semenčenko (ukr. Семен Ігорович Семенченко; rus. Семён Игоревич Семенченко) je ratni pseudonim koji je koristi ukrajinski vojskovođa i političar čije je pravo ime Kosjantin Igorovič Grišin (ukr. Костянтин Ігорович Гришин; rus. Константин Игоревич Гришин; Sevastopolj, 6. jun 1974- ), poznat kao vođa nacionalističke stranke Samopomič, odnosno po važnoj ulozi koju je imao u ratu u istočnoj Ukrajini kao zapovjednik dobrovoljačkog bataljona Donbas.

Semen Semenčenko
Semen Semenčenko

Semenchenko u septembru 2014.


Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
27. novembar 2014

Rođen/a 6. 6. 1974. (1974-06-06) (dob: 49)
Sevastopolj, Krim, Ukrajinska SSR, SSSR
Državljanstvo ukrajinska
Politička stranka Samopomič

Grišin je po nacionalnosti Rus rodom iz Sevastopolja, a u ranom djetinjstvu se sa porodicom doselio u Donjeck. Prije izbijanja sukoba je, prema vlastitim tvrdnjama, diplomirao filmsku režiju, ali je za život zarađivao obavljajujući zaštitarske usluge.

Nakon izbijanja sukoba je bio među osnivačima bataljona čiji su pripadnici, poput njega, bili ukrajinskoj vlasti lojalni građani Donjecke i Luganske oblasti. Sve do 1. septembra je u svim javnim nastupima nosio fantomku što je naknadno objasnio željom da zaštiti živote članove svoje porodice koji su ostali na područjima pod separatističkom kontrolom. Njegova se jedinica istakla prilikom velike ukrajinske ljetne ofanzive. 19. augusta 2014. je bio teško ranjen tokom bitke za Ilovajsk; bataljon "Donbas" je u istoj bitci pretrpio teške gubitke, a Semenčenko je javno zbog toga kritizirao ukrajinsko vojno vodstvo.

Na parlamentarnim izborima 27. oktobra 2014. je izabran kao kandidat vlastite stranke Samopomič.

Vanjske veze uredi