Selo moje malo

Selo moje malo (češki Vesničko má středisková) čehoslovačka je filmska komedija iz 1985. koju je režirao Jiří Menzel dok je scenarij napisao Zdeněk Svěrák. Film je jedan od najpoznatijih i komercijalno najuspješnijih čeških filmova svih vremena. Bio je i najuspješniji filmski proizvod nekadašnje Čehoslovačke.

Vesničko má středisková
kino poster
RežijaJiří Menzel
ScenarioZdeněk Svěrák
UlogeJános Bán
Marián Labuda
Klára Pollertová
Rudolf Hrušínský senior
Rudolf Hrušínský junior
Petr Čepek
Libuše Šafránková
Jana Turková
Jan Hartl
Miloslav Štibich
Oldřich Vlach
Milena Dvorská
Ladislav Županič
MuzikaJiří Šust
FotografijaJaromír Šofr
MontažaJiří Brožek
Datum(i) premijere1985.
Trajanje98. min.
ZemljaFlag of Czechoslovakia.png Čehoslovačka
JezikČeški
Vesničko má středisková na Internet Movie Database

RadnjaUredi

Upozorenje: Slijede detalji zapleta ili kompletan opis.

Film je priča o pomalo tupastom seoskom mladiću imena Otík, koji radi kao suvozač vozača zadružnog kamiona Karela Páveka. Mali i debeli Pavek i dugi tanki Otík rade u malom češkom selu "na kraju svijeta".

Direktor jednog praškog poduzeća nudi Otíku posao i želi ga premjestiti u anonimni stambeni blok u Pragu kako bi se domogao njegove kuće. Kada napokon svi u selu shvate što bi izgubili njegovim odlaskom, trude se zadržati Otíka u svome selu.

NagradeUredi

Film je osvojio specijalnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Montrealu. Mađarski glumac János Ban koji je glumio ulogu Otíka 1987. na filmskom festivalu u Parizu osvojio je nagradu za najboljeg glumca. Godine 1987. film je bio nominiran za Oscara kao najbolji strani film.

Glavne ulogeUredi

Vanjske povezniceUredi