Kamion ili teretno motorno vozilo je motorno vozilo namenjeno za prijevoz tereta, obično u drumskom saobraćaju.

Kamion za prijevoz tekućih tereta u Australiji
Kamion sa poluprikolicom za prijevoz automobila
Daimler-Lastwagen, 1896

Pojedine vrste kamione imaju zasebne nazive:

  • Kiper je kamion koji se koristi u građevinske svrhe, iza vozačke kabine se nalazi prostor (tzv. sanduk) koji je pričvršćen na njegov stražnji dio i po potrebi se može ukositi (u smjeri osi kamiona ili u smjeru okomitom na os kamiona) kako bi se iz nje ispraznio teret. Naziv dolazi od njemačke riječi "kippen", koja znači "nagnuti".
  • Cisterna je kamion koji ima mogućnost prijevoza tekućih i rasutih tereta npr. naftinih derivata, vode, mlijeka i ostalog.
  • Kamion kran je kamion koji ima mogućnost pomoću krana izvršiti istovar tereta koji vozi
  • Šleper ili tegljač je vozilo koje za sobom vuče jednu ili više poluprikolica, a koristi se za prijevoz velike količine robe. Njegov naziv potječe od također njemačke riječi "schleppen", koja znači "vući".
  • Labudica je poluprikolica koja na sebi prevozi teret, vozila ili radne strojeve koji su izvan normiranih gabarita (u pravilu one koji nisu namjenjeni za samostalan prijevoz cestom).

U engleskom jeziku, posebice u Americi truck se, osim kamiona, često opisuju terenci i pick-upovi dok se u hrvatskom jeziku za opis manjih kamiona i pick-upova često koristi riječ kamionet.

Proizvođači

uredi

Galerija

uredi