Section spéciale
Režija Costa-Gavras
Producent Gérard Crosnier
Scenario Costa-Gavras
Jorge Semprún
Hervé Villeré
Uloge Michael Lonsdale
Louis Seigner
Pierre Dux
Claude Piéplu
Muzika Michel Legrand
Fotografija Andréas Winding
Montaža Françoise Bonnot
Studio Reggane Films
Les Productions Artistes Associés
Goriz Films
Janus Film
Datum(i) premijere
23. april 1975 (1975-04-23)
Trajanje 118 min.
Zemlja  Francuska
 Italija
 Zapadna Njemačka
Jezik francuski

Section spéciale (sh. Specijalni odjel) je francusko-italijansko-zapadnonjemački historijski film snimljen 1975. godine u režiji Coste Gavrasa. Temelji se na istinitim događajima koji se zbili u Francuskoj u za vrijeme Drugoj svjetskog rata, u ljeto 1941. godine kada su njemačke okupacijske vlasti, nakon što je njemački mornarički kadet ubijen u Parizu, od kolaboracionističkih francuskih vlasti tražile da se priključe odmazdi. Nominalni protagonosti su pripadnici jednog od za tu svrhu osnovanih specijalnih tribunala koji imaju zadatak odabrati komuniste, anarhiste i druge "manjevrijedne" francuske civile koji bi trebali biti likvidirani i koji, usprkos toga što su prije rata bili ugledni funkcionari i pravnici, to nastoje pomiriti sa svojom savješću i francuskim zakonima.

Gavras je nekoliko godina ranije već bio izgradio reputaciju nizom hvaljenih, ali politički eksplicitno angažiranih, filmova temeljenih na stvarnim događajima. Section spéciale se među njima, pak, isticao time što je nastojao zbivanja dosljedno prikazati u obliku dokudrame, te su svi likovi navedeni pod pravim imenima. Gavras i njegov stalni suradnik, scenarist Jorge Semprun, su zbivanja nastojali rekonstruirati služeći se zapisnicima i dokumentima ne samo iz francuskih, nego i iz njemačkih izvora.

Film, napravljen u vrijeme kada su u Francuskoj postajale sve intenzivnije rasprave o "problematičnim" aspektima Drugog svjetskog rata, odnosno prave prirode odnosa višijskog režima i njemačkih okupatora, odnosno debate o tome da li je nasilni aspekt aktivnosti pokreta otpora bio opravdan, izazvao je veliku pažnju. Na Kanskom festivalu 1975. je osvojio Nagradu za najbolju režiju.

UlogeUredi

Političari i visoki funkcionariUredi

Suci i advokatiUredi

NijemciUredi

Pripadnici Pokreta otporaUredi

TaociUredi

Ostale ulogeUredi

Vidi jošUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 nenaveden na špici.

Vanjske vezeUredi