Section spéciale

Section spéciale (sh. Specijalni odjel) je francusko-italijansko-zapadnonjemački historijski film snimljen 1975. godine u režiji Coste Gavrasa. Temelji se na istinitim događajima koji se zbili u Francuskoj u za vrijeme Drugoj svjetskog rata, u ljeto 1941. godine kada su njemačke okupacijske vlasti, nakon što je njemački mornarički kadet ubijen u Parizu, od kolaboracionističkih francuskih vlasti tražile da se priključe odmazdi. Nominalni protagonosti su pripadnici jednog od za tu svrhu osnovanih specijalnih tribunala koji imaju zadatak odabrati komuniste, anarhiste i druge "manjevrijedne" francuske civile koji bi trebali biti likvidirani i koji, usprkos toga što su prije rata bili ugledni funkcionari i pravnici, to nastoje pomiriti sa svojom savješću i francuskim zakonima.

Section spéciale
RežijaCosta-Gavras
ProducentGérard Crosnier
ScenarioCosta-Gavras
Jorge Semprún
Hervé Villeré
UlogeMichael Lonsdale
Louis Seigner
Pierre Dux
Claude Piéplu
MuzikaMichel Legrand
FotografijaAndréas Winding
MontažaFrançoise Bonnot
StudioReggane Films
Les Productions Artistes Associés
Goriz Films
Janus Film
Datum(i) premijere
23. 4. 1975 (1975-04-23)
Trajanje118 min.
Zemlja Francuska
 Italija
 Zapadna Njemačka
Jezikfrancuski

Gavras je nekoliko godina ranije već bio izgradio reputaciju nizom hvaljenih, ali politički eksplicitno angažiranih, filmova temeljenih na stvarnim događajima. Section spéciale se među njima, pak, isticao time što je nastojao zbivanja dosljedno prikazati u obliku dokudrame, te su svi likovi navedeni pod pravim imenima. Gavras i njegov stalni suradnik, scenarist Jorge Semprun, su zbivanja nastojali rekonstruirati služeći se zapisnicima i dokumentima ne samo iz francuskih, nego i iz njemačkih izvora.

Film, napravljen u vrijeme kada su u Francuskoj postajale sve intenzivnije rasprave o "problematičnim" aspektima Drugog svjetskog rata, odnosno prave prirode odnosa višijskog režima i njemačkih okupatora, odnosno debate o tome da li je nasilni aspekt aktivnosti pokreta otpora bio opravdan, izazvao je veliku pažnju. Na Kanskom festivalu 1975. je osvojio Nagradu za najbolju režiju.

Uloge uredi

Političari i visoki funkcionari uredi

Suci i advokati uredi

Nijemci uredi

Pripadnici Pokreta otpora uredi

Taoci uredi

Ostale uloge uredi

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 nenaveden na špici.

Vanjske veze uredi