Savez udruga Molekula

Savez udruga Molekula je mreža organizacija koja djeluje na području Grada Rijeke od 2007. godine s naglaskom na razvoj lokalne zajednice na području nezavisne kulturne produkcije.

Logotip Saveza udruga Molekula
Logotip Saveza udruga Molekula

U lipnju 2022. godine mreža broji 5 članica te upravljaju s 4 prostora koji se nalaze u vlasništvu Grada Rijeke.

Povijest uredi

Prije osnivanja Saveza udruga Molekula uredi

 
Zgrada bivšeg industrijskog kompleksa, Ivex, poznata kao Delta 5

Dvije godine prije službenog osnivanje Saveza udruga Molekula, ideja je nastala iz potrebe za osiguravjem prostora za aktivnosti nezavisne kulturne scene u Rijeci. U to vrijeme, 2005. godine, se djeluje u prostorima ureda Drugog Mora pri čemu im se u radu pridružuje udruge Filmaktiv i Infoshop Škatula. Kroz godine je u prostorima ureda bilo aktivno osam udruga: Drugo more, Prostor plus, Amandla, Infoshop Škatula, Malik, Filmaktiv, Katapult i Trafik (Tranzicijsko Fikcijsko Kazalište).[1] Zbog rastućeg broja programa i manifestacija, javila se potreba za većim radnim i prezentacijskim prostorom, što rezultira službenim osnivanjem Saveza udruga Molekula, 2007. godine, te useljavanjem u novi prostor, zgradu bivšeg industrijskog kompleksa Ivex, na adresi Delta 5.[2]

Povijest uredi

Savez udruga Molekula je službeno osnovan 2007. godine te se uselio u novi prostor. U savezu je tada bilo aktivno šest članica, nakon što su dvije organizacije odustale (Amandla i Malik). Prvi predsjednik Saveza udruga Molekula je bio Marin Lukanović iz Filmaktiva.[3] Sve do 2014. godine je Savez udruga Molekula djelovao na istoj adresi, a u međuvremenu se mreža proširila na devet članica. Makar je Savez udruga Molekula funkcionirao u tadašnjim prostorima, kriza koja je zahvatila cijeli sektor 2010. godine je utjecao i na članice Saveza udruga Molekula te na mogućnost opstanka u prostorima. 2013. godine je Grad Rijeka raspisao natječaj za korištenje prostora OKC Palach, Filodrammaticu i Marganovo što je revitaliziralo interes i aktivnost članica Saveza udruga Molekula.[4] Savez udruga Molekula je u rujnu 2013. izabran kroz natječaj te su im prostori ustupljeni na korištenje, kao predstavnicima nezavisne kulturne scene Rijeke i okolice – bez naknade, samo uz pokrivanje režijskih troškova.[5] Ubrzo nakon proglašenja rezultata natječaja, Savez udruga Molekula je krenuo u premještanje te se početkom ožujka 2014. godine službeno premjestila u nove prostore, međutim nastavio je koristiti prostor na adresi Delta 5 kao jedan od svojih prostora za organizaciju i provedbu projekata.

Prostorne resurse kojima Savez udruga upravlja, besplatno dodjeljuje udrugama, umjetničkim organizacijama, pojedincima i skupinama koje se bave suvremenom umjetnošću i kulturom, socijalno angažiranim sadržajem i kritičkim društvenim praksama za mlade. S obzirom na brojnost i raznolikost programa koji se provode u njihovim prostorima, Savez udruga Molekula razlikuje vrsta programa koji se realiziraju:

  • Javni programi (glazbeni programi svih oblika, izvedbeno-scenske intervencije, javne tribine, konferencije, predavanja, filmske i književne večeri)
  • Radionice (manje grupe korisnika, zatvoreni simpoziji)
  • Razvoj produkcije (probe, istraživanja, razvoj projektnih aplikacija)
  • Prezentacije (konferencije, javne prezentacije udruga/organizacija)
  • Sastanci (organizacija civilnog društva, udruga, studentskih udruga)
  • Rezidencijalni programi (razvoj različitih oblika suvremenog kulturnog stvaralaštva)

Savez udruga Molekula je sudjelovala u osnivanju Mreže društveno-kulturnih centara (DKC-HR). Kroz inicijativu udruga i platformi, donesena je odluka da se osnuje DKC-HR, kako bi se olakšao proces pružanja podrške postojećim centrima i lokalnim inicijativama kroz prijenos znanja i iskustava. Osnivanje je i službeno realizirano 28. svibnja 2020. godine.[6]

Savez udruga Molekula je bila su-organizator i partner pripremnih i provedbenih programskih aktivnosti Rijeka 2020 EPK (Europska Prijestolnica Kulture).[7]

Članice saveza uredi

Mrežu Saveza udruga Molekula čine članice:[6]

  • Delta 5 – udruga za okupljanje umjetnica i umjetnika na lokaciji bivšeg industrijskog kompleksa u Rijeci.
  • Drugo more – udruga za produkciju, promociju, istraživanje, obrazovanje i diseminaciju informacija na području kulture.
  • Filmaktiv – udruga za razvoj nezavisne kulture i poticanja društvenih promjena kroz neformalnu edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti.
  • Prostor Plus – udruga za potrebe hrvatskih izvedbenih umjetnika u suvremenom plesu i fizičkom kazalištu.
  • RiRock – udruga za organizaciju kulturnih i društvenih aktivnosti, festivala i projekata te poticaje aktivnosti mladih u urbanu glazbenu kulturu grada Rijeke i okolice.

Prostori saveza uredi

 
Interijer prostora OKC Palach koji koristi Savez udruga Molekula
 
Dvorana na prvom katu Filodrammatice, Rijeka

Savez udruga Molekula se koristi idućim prostorima:[6]

  • OKC Palach – klub u programskom upravljanju Saveza udruga Molekula, osnovan sa ciljem razvoja kulturne scene grada Rijeke.
  • Filodrammatica – Savez udruga Molekula koristi veliku dvoranu i galeriju te uredske prostore zgrade Filodrammatice.
  • Delta 5 – Nekadašnje sjedište Saveza udruga Molekula (do 2014. godine) koje se i dalje koristi kao prostor za razvoj kulturnih aktivnosti.
  • RiUse Centar – Dva prostora unutar RiUse centra (Radionia RiUse i Salon RiUse) su dodijeljeni Savezu udruga Molekula unutar projekta Forget Heritage – kreativne industrije u prostorima kulturne baštine.

Odabrani projekti uredi

Navedeni su projekti koji su objavljeni na službenim stranicama Saveza udruga Molekula:[8]

  • Žiroskop – projekt za rješavanje problema nestabilnosti korištenja prostornih resursa za sve vaninstitucionalne korisnike u kulturi. Svrha mu je razvoj civilno-javnog partnerstva u upravljanju prostorima Filodrammatice.
  • Molekularni proces – niz aktivnosti kojima se članovima Saveza udruga Molekula omogućuje nastavak razvoja plaćenih radnih odnosa radi osnaživanja postojećih ljudskih kapaciteta.
  • Društveno poduzetnički generator – partnerski projekt Saveza udruga Rojca iz Pule i Saveza udruga Molekula. Svrha projekta je razvijanje i poticanje društvenog poduzetništva.

Publikacije uredi

Savez udruga Molekula trenutno broji dvije samostalne publikacije:[9]

  • Memento II – Ur. Damir Batarelo ; fotografije Erik Paladin ... [et al.]; ilustracije Anja Sušanj. Savez udruga Molekula, Rijeka, 2015, ISBN 978-953-58486-0-8.
  • Napušteni gradski prostori i razvoj nezavisne kulturne scene – Ur. Luka Rodela; grafičko oblikovanje Leo Kirinčić. Savez udruga Molekula, Rijeka?, 2017.

Izvori uredi

  1. Ronjenje i izranjanje (hr). Archived from the original on 2022-07-26. Preuzeto 2022-10-02.
  2. Savez udruga Molekula. Napušteni gradski prostori i razvoj nezavisne kulturne scene, 2017, 3.
  3. Nadilaženje lokalnih okvira (hr). Archived from the original on 2022-07-26. Preuzeto 2022-10-02.
  4. Hibridne ustanove postaju nužnost (hr). Archived from the original on 2022-07-26. Preuzeto 2022-10-02.
  5. Savez udruga Molekula donosi više suvremene kulture u centar grada (hr).
  6. 6,0 6,1 6,2 O nama (hr).
  7. https://rijeka2020.eu/o-epk-projektu/partnerski-projekt/partneri/
  8. Projekti (hr).
  9. Publikacije (hr).

Vanjske poveznice uredi