SaberLeomon (japanski: サーベルレオモン) je fiktivni lik iz Digimon franšize koji se pojavljuje kao jedan od važnijih likova u dvije sezone animea. Njegov izgled i ime posuđeni su od davno izumrlog roda mačaka, Smilodon, točnije od vrste Smilodon californicus, vrsti sabljozubog lava (mada je uvriježen i naziv "nožozubi"). Samo ime je kombinacija dvaju engleskih izraza "saber" i "lion", što se prevodi kao sabljozubi lav.

SaberLeomon
SaberLeomon
SaberLeomon
(サーベルレオモン)
Osnovno
Anime(i)Digimon Adventure
Digimon Data Squad
Premijerni nastup"Razdvojeni putevi"
Posljednji nastup"Neočekivana pomoć"
Glasove posudiliAdventure:
Japan Hiroaki Hirata
Njemačka Gerald Paradies
Sjedinjene Američke Države Paul St. Peter
Data Squad:
Japan Hitoshi Bifu
Njemačka Frank Muth
Sjedinjene Američke Države Paul St. Peter
Digivolucije
ChampionLeomon
Profil
LevelMega
TipData
SkupinaPraživotinja Digimon
AfilijacijaIzabrana djeca (Adventure)
Merukimon (Data Squad)
Vanjske poveznice
Članak na Digimon Wikia

Izrazito snažan i izrazito brz, SaberLeomon, prema predsji, može doseći i Machovu brzinu. Mada se pretpostavlja da je nastao tako što se jedan Leomon preobrazio u zvijer, detalji oko same geneze SaberLeomona su nepoznati. Njegova brzina omogućava mu izbjegavanje gotovo svakog napada, a velike, oštre sablje daju mu iznimnu destruktivnu moć.[1]

Pojavljivanja uredi

Anime uredi

Digimon Adventure uredi

Glavni članak: Leomon
Nakon što je MetalEtemon lansirao svoj Zloduh Deluxe na Mimi, SaberLeomon je žrtvovao svoj život kako bi spasio djevojčicu. Ta se ozljeda pokazala fatalnom.
SaberLemon je promptno reagirao na oštećenje MetalEtemonva oklopa koje je izazvao Zudumon i tako eliminirao još jednog protivnika Izabrane djece, prije nego je i sam umro.

Mada je njegovo pojavljivanje bilo tek epizodno, SaberLemon je ostavio velik trag na samo radnju. Naime, dok su Mimi i Joey s Ogremonom bježali od MetalEtemona, pojavio se misteriozni Digimon i ponudio im pomoć. Ne prepoznavši ga, htjeli su ga napasti, ali kada je Digimon progovorio i rekao im da ga se ne moraju bojati, prepoznali su njegov glas. Djeca su se uspela na njegova leđa, dok je Ogremon trčao za njima.

SaberLeomon je odveo djecu do uništenog Grada vječnog početka gdje je deDigivoluirao u Leomona i objasnio im cijelu priču. Naime, kako je ranije bio izložen svjetlosti Digivicea, omogućena mu je Warp Digivolucija na Mega level, ali ju nije uspio iskontrolirati tako da mu primarni oblik ipak ostaje Champion level. Bijesan na tu činjenicu, on dogovara plan s djecom sve dok se na pojavi MetalEtemon. Leomon tada Digivoluira u SaberLeomona i krene u borbu protiv MetalEtemona, govoreći djeci da bježe. Mada isprva izjednačeno, MetalEtemon se ubrzo pokazuje kao snažniji protivnik. Tada u borbu pokušava intervenirati i Ogremon, ali ga Mimi i SaberLeomon spriječe. MetalEtemon, u naletu likovanja, tada lansira svoj Zloduh Deluxe na Mimi, ali SaberLeomon skoči kako bi ju zaštitio. Izložen fatalnom udaru, SaberLeomon je urliknuo od bola, a onda se srušio na pod.

U tom je trenutku Gomamon Digivoluirao u Zudumona i svojim čekićem uspio oštetiti oklop MetalEtemona. Dok se ovaj čudio kako je to moguće, SaberLeomon je skupio posljednje atome snage i Duplom sabljom probio kroz MetalEtemonov trup, nakon čega je ovaj nestao. Ne mogavši izdržati na Mega levelu, SaberLeomon se vratio u Leomona i srušio, a ubrzo nakon toga je i umro, vidjevši kako je ostatak djece porazio Puppetmona.

Digimon Data Squad uredi

 
Po svom dolasku u Stvarni svijet, SaberLeomon je izazvao opći kaos u jednom postrojenju.

SaberLeomon iz pete sezone je znatno veći i osjetno snažniji od onoga iz prve, a ujedno je i protivnik DATS-a i ljudi općenito. Ranije saveznik, u trenutku događanja animea, SaberLeomon je najveći rival Merukimona, jednog od vladara u Digitalnom svijetu.

Deset godina ranije, SaberLeomon je bio jedan od Digimona koji su susreli tim Spencera Damona koji je bio u potrazi za Keenanom. Vidjevši ljude kao opasnost, SaberLeomon ih je napao, ali ga je Marcusov otac uspio oboriti. Od tog trenutka, SaberLeomon pokazuje izraziti animozitet prema ljudima, moglo bi se reći i bijes.

Deset godina nakon prvog susreta s ljudima, SaberLeomon dolazi kod Merukimona želeći ga uvjeriti kako Digimonima prijeti opasnost i kako treba napasti ljude. Mada opasnost doista prijeti, SaberLeomon nije imao takva saznanja tako da je njegova ideja bila temeljena na vlastitoj mržnji prema ljudima. Prilikom razgovora s Merukimonom, razvidno je kako je SaberLeomon Digimon koji uživa respekt u Digitalnom svijetu i čija je snaga, vjerojatno, jednaka onoj Merukimona. Kada je Merukimon odbio napad i odlučio se za mirno rješavanje problema, SaberLeomon je pobijednio i napustio njegov dvor, bijesan što je ovaj odbio njegovu ponudu za savezništvom. Prilikom odlaska, napomenuo je Merukimonu da mu se kloni s puta.[2]

Prilikom odlaska, SaberLeomona zaustavi Gotsumon, koji služi Merukimonu, koji mu nudi svoju pomoć. SaberLeomon je Gotsumona opskrbio s vojskom Pteramona i Boarmona, ali, kada je taj pokušaj neslavno propao, SaberLeomon je odlučio osobno intervenirati, odbivši bilo kakvu pomoć koju je Gotsumon nudio. Tada saznajemo kako SaberLeomon živi u hramu na vrhu velikog brda, u dijelu Digitalnog svijeta koji je sklon olujama.

Po svom dolasku u Stvarni svijet, SaberLeomon napadne tvornicu i bez ikakvih problema se obračuna s DATS-om. Kada se Thomasu i Yoshino pridruži Marcus sa RizeGreymonom, SaberLeomon još jednom demonstrira svoju snagu. Nakon što je oborio RizeGreymona i Lilamona, MachGaogamona je počeo gniječiti svojom šapom i bio bi ga ubio da Keenan nije intervenirao i odvratio osvetoljubivom Digimonu pažnju. Nakon što je napao Keenana i ozlijedio ga je, pristupo mu je Marcus, ali se u međuvremenu pojavio neobični robot koji je nanišanio i pogodio SaberLeomona zrakom koja ga je u potpunosti omamila. Marcus ga je tada udario i odvalio mu desnu kljovu, što je SaberLeomonu izazvalo neizdrživu bol. U tom je trenutku RizeGreymon dobio novu snagu i svojim Trostrukim revolverom napao SaberLeomona, koji se pretvorio u Digi-jaje.

Zbog utjecaja zrake kojom je pogođen, njegovo Digi-jaje se uništilo i nestalo. U petoj sezoni, takve su situacije bila rijetkost.

Igre uredi

Digimon World uredi

Kada igrač posjeti hram Leomonovih predaka, može se vidjeti kip koji podsjeća na SaberLeomona. Njegov je nastup u igri sveden isključivo na cameo nastup, što je rijetkost među Digimon igrama.

Digimon World 2 uredi

SaberLemon je Digimon na Mega levelu koji može Digivoluirati iz Digitamamona, MetalMamemona i IceLeomona.

Digimon World 3 uredi

SaberLemon je jedna od rijetkih Rare karata, čijih kopija igrač može imati samo jedan komad. Za svaku kartu izbačenu iz igre, SaberLeomon dobiva 10+ DEF i ATK.

Digimon World DS uredi

SaberLeomon se pojavljuje u regiji Tropical Isled, a može Digivoluirati iz Rapidmona. Također, u Dusku, može se suresti u regiji Proxy Island nakon što igrač odradi Gaia Origin Quest.

Digimon World Dawn and Dusk uredi

SaberLemon Digivoluira iz GrapLeomona i to na LV 57 uz 290 ATK i 20,000 Beast Exp.

Digimon World Championship uredi

Protekom vremena, SaberLeomon Digivoluira iz Monzaemona.

Digimon Masters uredi

SaberLemon je Mega level Digimon koji posjeduje Ride Mode, što igraču omogućuje brže kretanje. Digivoluira iz IceLeomona, a dalje može Digivoluirati u BanchoLeomona.

Sposobnosti uredi

Ime Prijevod Kanji/Kana Romanizacija Engleski Njemački Opis
Infinity Arrow Igličaste strelice インフィニティアロー Infiniti Aroo Twin Fang Pfeilnadeln
Heulendes Elend
Säbelzahntiger
Dlaka na njegovom trijelu se nakostriješi i pretvori u oštre iglice koje u beskonačnim količinama ispaljuje prema protivniku.
Nail Crusher Dupla sablja ネイルクラッシャー Neiru Kurassha Howling Crusher Doppelter Reißzahn
Nadelbrett
Svog protivnika, SaberLeomon ili zagrize sabljama ili napadne kandžama na šapama.
Double Destroyer Dvostruko uništenje ダブデストロイヤー Keiosu Desutoroiyaa Double Destroyer
N/A
Iz usta ispali vatrenu kuglu.

Zanimljivosti uredi

  • SaberLeomon je jedini saveznik Izabrane djece koji se, u istoj sezoni, pojavio u čak dva Levela, kao Champion i kao Mega level. Isto tako, on je jedini Digimon, izuzev partnera Izabrane djece, kojemu je Digivice omogućio Warp Digivoluciju.

Izvori uredi

  1. Digimon Dictionary: SaberLeomon”. Arhivirano iz originala na datum 2014-09-22. Pristupljeno 2013-05-27. 
  2. Digimon Data Squad, "Keenan sam u gradu" [21] - SaberLeomon: "Budi tako dobar i ne diraj moje krugove, Merukimon!" - popularna referenca na Arhimedovu izjavu.

Eksterni linkovi uredi

SaberLeomon na Digimon Wiki