Sól ziemi czarnej

Sól ziemi czarnej (sh. Sol crne zemlje) je poljski historijski film snimljen u režiji Kazimierza Kutza. Radnja se događa 1920. godine u Gornjoj Šleskoj kada lokalno poljsko stanovništvo, nezadovoljno time što se nakon Prvog svjetskog rata nije našlo u obnovljenoj poljskoj državi, diže ustanak protiv njemačke vlasti. Protagonist, koga tumači Olgierd Lukaszewicz, je Gabriel Basista, najmlađi od sedmoro braće Basista koji su se zajedno sa ocem priključili ustanicima, i čija domišljatost i hraborst pomaže u otporu daleko bolje naoružanom i opremljenom neprijatelju.

Sól ziemi czarnej
RežijaKazimierz Kutz
ScenarioKazimierz Kutz
UlogeOlgierd Łukaszewicz
Jan Englert
Jerzy Bińczycki
Jerzy Cnota
Wiesław Dymny
Bernard Krawczyk
Andrzej Wilk
Antoni Zwyrtek
Izabella Kozłowska
Jerzy Łukaszewicz
Daniel Olbrychski
Tadeusz Madeja
Henryk Matuszczyk
MuzikaWojciech Kilar
FotografijaWiesław Zdort
StudioZespół Filmowy "Wektor"
Datum(i) premijere
6. 3. 1970 (1970-03-06)
Trajanje98 min.
Zemlja Poljska
Jezikpoljski

Kutz, koji je također napisao scenario, je bio sin veterana ustanka. Film, napravljen u vrijeme komunističke vladavine, se držao tadašnjeg službenog tumačenja događaja, odnosno sugerirao da je predratni antikomunistički režim svoje prekogranične sunarodnjake ostavio na cjedilu. Usprkos toga, kada se film našao na programu festivala u Karlovym Varyma, sovjetski član žirija mu je javno zamjerio nacionalističku orijentaciju. Sol crne zemlje je na kraju ipak bila službeni poljski kandidat za Oscara.

Kutz je sljedeće godine režirao film Perła w koronie, koji se zbog istog mjesta radnje, slične teme i iste glumačke ekipe ponekad naziva njegovim nastavkom.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi