Remigius de Fécamp

Remigius de Fécamp (francuski: Rémi de Fécamp; ponekad Remigius; ? - 7. maj 1092) bio je normandijski benediktinski redovnik, poznat koa sljedbenik Williama Osvajača.

Remigius de Fécamp
biskup Dorchestera
biskup Lincolna
Remigiusov grob u Lincolnskoj katedrali
Dijeceza/eparhijaBiskupija Dorchester
Biskupija Lincoln
Stolovanje završilo7. maj 1092
PrethodnikWulfinus
NasljednikRobert Bloet
Ostale funkcijekapelan Opatije Fecamp
Redovi
Konsekracijacca. 1067
Lični detalji
Smrt7. maj 1092
DenominacijaCatholic

O njegovom ranom životu, uključujući godinu rođenja, se relativno malo zna. Bio je u dalekom srodstvu sa Williamom. Neki prilično nepouzdani dokumenti navode da je 1066. sudjelovao u normanskoj invaziji i bitci kod Hastingsa. U svakom slučaju, godine 1067. je nakon osvajanja postao prvi normanski biskup u Engleskoj, nakon što je ispražnjeno mjesto dorchesterskog biskupa. S obzirom da ga je postavio canteburyjski nadbiskup Stigand, čiji je status bio sporan u Rimu, Remigius je kasnije morao ishoditi posebne potvrde svog izbora od pape Aleksandra II 1071.

Biskupija Dorchester, koja je bila najveća u Engleskoj, je 1072. temeljem Sporazuma u Winchesteru pretvorena u Biskupiju Lincoln, te je tako Remigius postao njen prvi biskup. Sredinom 1080-ih je bio jedna od ličnosti koja je pokrenula stvaranje znamenite Knjige Sudnjeg dana. Dugo vremena se borio protiv Thomasa od Bayeuxa, jorčkog nadbiskupa koji je Biskupiju Lincoln nastojao pripojiti svojoj nadbiskupiji. Najpoznatiji je, pak, po izgradnji Lincolnske katedrale, posvećene dva dana nakon njegove smrti 1092.

Izvori uredi

Literatura uredi

Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Nema (služba nastala od ranijeg biskupa Dorchestera)
biskup Lincolna
1072–1092
Slijedi:
Robert Bloet