Datoteka:Trba i Dugi - Prva knjiga.png
Prva knjiga - Avanture Trbe i Dugog

Trba i Dugi su junaci serijala slikovnica Avanture Trbe i Dugog banjalučke književnice Jelene Kojović Tepić. Dva neobična drugara, Trba i Dugi, zbog svog fizičkog izgleda nisu uklopljeni u običan svijet, ali, čistim srcima i sposobnošću da budu stvarno dobri prijatelji, pronalaze svoje mjesto pod suncem. To mjesto je Zmajev zamak, u kom žive, zajedno sa neobičnim Zmajem, koji umjesto ratovanja, vatrenim dahom peče kolače, i Princezom, odbjeglom iz Kraljevstva, jer nije željela da živi život koji su drugi za nju isplanirali.

Avanture Trbe i Dugog - Knjiga prva

uredi

Serijal ilustrovanih bajki iz Banjaluke, namijenjen djeci predškolskog i ranog školskog uzrasta, koji na zabavan način promoviše prave vrijednosti. Knjige su nastale iz priča koje je Jelena Kojović Tepić pričala svom sinu Griši, kada je Mladen Đukić, animator, producent i izdavač serijala, shvatio da nemamo domaćih knjiga koje bi on čitao svom sinu Petru. Iako se u Republici Srpskoj niko od izdavača nije usudio da štampa ovakav projekat, Jelena i Mladen su pokrenuli online kampanje i dobili prenumerante i čitaoce i prije pojave prve knjige. Prema planu autorskog tima da afirmiše domaće umjetnike, svaku epizodu serijala ilustruje drugi umjetnik.

KRATAK SADRŽAJ:

uredi

Četiri glavna junaka, Trba, Dugi, Princeza i Zmaj su likovi koji su naoko obični, nemaju super moći, imaju sasvim obične strahove, zebnje i dileme, ali su spremni da se žrtvuju i razvijaju da bi pomogli prijateljima. Knjiga 1, koja se i zove Avanture Trbe i Dugog, predstavlja uvod u serijal u kom se junaci upoznaju i kroz niz peripetija stižu u Zmajev zamak. Kao epizodni lik, već u prvom dijelu se pojavljuje i Žar ptica, lokalni biznismen s posebnim moćima. Prvu knjigu je ilustrovao Dejan Mijatović.

Potraga za zmajospasom - Knjiga druga

uredi

Knjiga 2, Potraga za zmajospasom, govori o Zmaju koji je dobio upalu pluća, bolest koja u zmajevskom svijetu traje 777 dana i liječi se samo čarobnom biljkom zmajospas, koja raste na veoma opasnom mjestu, zloglasnom Troglavovom vrhu. Trba, Dugi i Princeza, boreći se protiv vlastitih strahova, kreću na opasnu avanturu da bi pomogli prijatelju. U ovoj epizodi se pojavljuje još jedan važan epizodni junak, zec Vladimir, apotekar, koji će se postati podstanar u Zmajevom zamku.

 
Avanture Trbe i Dugog - Potraga za zmajospasom

Ovu epizodu je ilustrovala Nataša Jovanić.

Knjiga 3, u pripremi

Glavni likovi

uredi

Dobrodušna i dobrotrbušna sanjalica. Čovjek koji je izmislio kolut nalijevo i kolut nadesno. Ljubitelj svih slatkiša. Drug na kog se uvijek može osloniti

Najviši i najtiši član družine. Voli matematiku i priče. Poznat po tome što može da ubere jabuku s najviše grane i da je uvijek podijeli sa prijateljima. Veoma osjećajan i malo stidljiv.

Iako potomak ratničke, slavne zmajevske loze, hrabro se odlučio da slijedi svoje slatke snove i postane najbolji poslastičar u zemlji. Dar bljuvanja vatre koristi za pečenje kolača. Veoma mudar savjetnik, dobar drugi i savršen domaćin.

Princeza

uredi

Odbjegla iz kraljevstva zbog ljubavi prema druženju i čokoladi. Obožava da pjeva veoma glasno, naročito kad se nečeg uplaši. Za razliku od ostalih princeza (šmizli) ona je odlučna i žustra. Najbolja drugarica u družini.