Razgovor:Pravopis srpskohrvatskog jezika

Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Pravopis srpskohrvatskog jezika.
Rad na člancima


Svaka cast za postavljanje jednog od bezbrojnih dokumenata o pravopisu i gramatici Srpsko-hrvatskog jezika. Ovaj vrijedni dokument, koji faktima dokazuje da su 'hrvatski' i 'srpski' samo varijante Srpsko-hrvatskog (t.j. hrvatsko-srpskog) jezika ce biti osnova za usvajanje Srpsko-hrvatskog jezika kao jedinstvenog jezika u EU, te time skroz eliminirati svako spominjanje nekakvog nepostojeceg 'hrvatskog jezika' u EU administraciji. Veliki pozdrav i sve najbolje.207.216.132.111 05:26, 12 studeni-новембар 2010 (CET)

Pravopis i gramatika uredi

Sad kad postoji članak Граматика српскохрватског језика, verovatno treba menjati interwiki-je: za en i za mk. A ovaj članak će biti onda bez interwikija, osim ako negde ne postoji nešto slično. Pozdrav, --Biblbroks 12:53, 6 srpanj-јул 2011 (CEST)

Ovo je Wikipedia, ne Wikisource uredi

Trenutačni sadržaj trebalo bi premjestiti na Wikisource, ili prebaciti na podstranicu članka, ili staviti ovamo na SZR članka u obliku sklopiva okvira (radi preglednosti da ne zauzme čitavu stranicu). To što sada ne postoji jedinstvena kodifikacija pravopisa srpskohrvatskog jezika, preciznije: knjiga pod naslovom Pravopis srpskohrvatskog jezika ili Srpskohrvatski pravopis ili nešto slično, ne znači da ne postoji i pravopis srpskohrvatskog jezika. Dakle, valja razlikovati publikacije o lingvističkim fenomenima od samih lingvističkih fenomena! Članak bi trebao izložiti aktualnu pravopisnu situaciju u jeziku, uzimajući u obzir zasebne ortografske kodifikacije na serbokroatofonom prostoru. Bilo bi dobro prikazati i historijski razvoj od standardizacijskog doba do danas, uključujući ovdje i tzv. pravopis dviju matica (Правопис српскохрватскога књижевног језика, Novi Sad, 1960., odn. Pravopis hrvatskosrpskoga književnog jezika, Zagreb, 1960.). Tko god se latio nezahvalna posla, neka vidi članke poput English orthography, Ortografía del español, Ortografia da língua portuguesa itsl. i uvjeri se da pluricentrične ortografske kodifikacije ne znače da ovi jezici ne postoje. --Conquistador (razgovor) 23:18, 30. oktobra 2015. (CET)

Pravopis hrvatskosrpskog jezika (1962) uredi

Preneseno iz glavnog imenskog prostora radi oslobađanja prostora za izlaganje predmeta. --Conquistador (razgovor) 03:18, 31. oktobra 2015. (CET)

Napomena. Isto izdanje, ali u nakladi Matice srpske (na ekavici, pisano ćirilicom) dostupno je na Wikisourceu pod naslovom Правопис српскохрватског језика (izložene samo prve tri točke pravopisa!). Link je također naveden u Eksternim linkovima u samom članku. --Conquistador (razgovor) 12:15, 2. novembra 2015. (CET)

Nazad na stranicu "Pravopis srpskohrvatskog jezika".