Razgovor:Mate Balota

Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Mate Balota.
Rad na člancima


Preusmjerenje: Mate Balota > Mijo Mirković uredi

EAP ili OC Ripper, možete li preusmjeriti naslov članka na pravo ime? Hvala. --Conquistador (razgovor) 17:19, 23. decembra 2015. (CET)

Meni se čini da je ovo nepotrebno; Mate Balota je, koliko je meni poznato, poznatiji po svom pseudonimu nego po pravom imenu... dopuštam da me se korigira ako sam u krivu, u kojem ću slučaju izvršiti preusmjeravanje :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:56, 23 decembar-просинац 2015 (CET)
Edgar Allan Poe, Mirković je poznatiji po literarnom pseudonimu – u književnosti.* Izvan nje nije, a najveći opus mu je upravo u ekonomiji, a ne u književnosti. Stoga i u referentnim djelima LZMK iz Zagreba lema »Balota, Mate« obično upućuje na »Mirković, Mijo« i članak se donosi pod tom natuknicom, npr. Hrvatska enciklopedija, Hrvatski obiteljski leksikon, Istarska enciklopedija, Krležijana... Uoči da članka o Mirkoviću nema u Hrvatskom biografskom leksikonu iako je znamenita (notabilna) ličnost. No razlog tomu je jednostavan; do sada su biografije ličnosti obrađene u rasponu od A do Li, a »Balote, Mate« nema nigdje. Lako se da naslutiti kada će se u njem pojaviti. ;)
* Većina ljudi kroz obvezno školovanje upozna Mirkovića upravo preko nastave (dijalektalne) književnosti, a onda i pod literarnim pseudonimom, dok se škola ekonomijom bavi u zanemarivom opsegu. --Conquistador (razgovor) 22:55, 5. januara 2018. (CET)
Nazad na stranicu "Mate Balota".