Ramiro I od Aragona

Ramiro I (prije 1007 - 8. maj 1063) bio je de facto prvi kralj Aragona, koji je vladao od 1035. do smrti. Bio je nezakoniti sin kralja Sancha III od Navare i njegove ljubavnice Sanche de Aybar. Otac mu je za vrijeme vladavine dao neke posjede, a pojavljuje se kao svjedok u nekoliko kraljevskih povelja. Na vlast je došao 1035. nakon očeve smrti, kada se njegova država podijelila - Navaru i Baskiju je preuzeo stariji brat García Sánchez III od Navarre; grofovija Kastilja je pripala Kraljevini Leon i Ferdinandu I; pirenejske grofovije Sobrarbe i Ribagoza je preuzeo brat Gonzalo. Ramiro je preuzeo Aragon kao grof, nominalno u vazalnom odnosu prema Garciji Sanchezu.

Ramiro I od Aragona
Minijatura s prikazom Ramira iz 13. vijeka
Suprug/a/e/ziErmesinda of Bigorre
Agnes
Plemićka porodicaKuća Jiménez
OtacSancho III od Navarre
MajkaSancha de Aybar
Rođen/aprije 1007
Umro/la8. 5. 1063.
Graus

Nakon što je preuzeo vlast, počeo je širiti svoju teritoriju, kako na račun maurskih susjeda na jugu, tako i na račun svoje braće. U tome je kao saveznika koristio muslimanskog emira Tudele. Brat Garcia Sanchez ga je porazio u bitci kod Tafalle, ali se s vremenom s njim pomirio; godine 1043. je uspio od njega ishoditi vlast nad Gonzalovim teritorijama. Time je nastala jezgra buduće države koja će biti poznata kao Kraljevina Aragon.

Godine 1035. se oženio za Ermesindu od Bigorrea (Gebergu), s kojom će imati petoro djece, uključujući vlastitog nasljednika Sancha Ramireza. Nakon njene smrti 1049. se oženio za izvjesnu Agnes (Ines) koju neki historičari smatraju kćeri akvitanskog vojvode.

Tokom decenija svoje vladavine, Ramiro je postepeno širio vlast na područje Huesce i Zaragoze. Istakao se kao savjestan vladar, te je izdao prvu povelju grada Jaca, koja će postati uzor za mnoge slične dokumente srednjovjekovne Španije.

Njegov državnopravni status je nejasan. Dok su ga vazali, sinovi i predstavnici Crkve nazivali "kraljem", on je sam za sebe koristio jedino titulu Ranimiro Sancioni regis filio (Ramiro, sin kralja Sancha), a u sačuvanim oporukama sebe nazivao "skrbnikom" aragonskih zemalja.

Godine 1063. se prilikom pokušaja da zauzme muslimansko uporište Graus sukobio sa Kastiljancima koji su muslimanima došli u pomoć. U bitci kod Grausa je poginuo.

Izvori uredi

Ramiro I od Aragona
Rođen/a: before 1007 Umro/la: 8. maj 1063
Kraljevske titule
Prethodi:
Sancho III
kao kralj Navarre
kralj Aragona
1035–1063
Slijedi:
Sancho Ramírez