Ćurka

(Preusmjereno sa stranice Puran)

Purani ili ćurke (lat. Meleagris) su rod ptica iz reda koka (Galliformes). Postoje 2 divlje vrste, jedna iz Severne Amerike (Meleagris gallopavo), a druga iz Srednje Amerike, odnosno poluostrva Jukatan (Meleagris ocellata). Domaća ćurka je nastala pripitomljavanjem divlje ćurke iz Severne Amerike.

Ćurka
{{{slika_opis}}}
Status zaštite
DOM
Naučna klasifikacija
Carstvo: Životinje (Animalia)
Koljeno: Kičmenjaci (Chordata)
Razred: Ptice (Aves)
Red: Koke (Galliformes)
Porodica: Meleagrididae
Rod: Meleagris
Meleagris gallopavo

Ćurke su prepoznatljive po kožnim izraslinama koje vise preko kljuna. Ženka je manja od mužjaka i boje su joj manje raskošne. Raspon krila im je 1,5-1,8 m. U divljini žive u otvorenim šumama i poljima.

Domaća ćurka je ptica neletačica, dok divlje znaju leteti i po nekoliko metara u visine i nekoliko desetina metara u dužinu. Mladi posle dve nedelje od izlegnuća dobijaju jače perje i tada već mogu leteti kraće distance.[1]

Istorija

uredi

Ćurka je pripitomljena u Americi od strane Indijanaca pre dolaska Evropljana. U Evropu su je preneli Španci. Danas postoji nekoliko rasa domaće ćurke. U Evropi se divlja ćurka pojavila 1880. godine, kada je nekoliko matičnih jata naseljeno u prostore šumske uprave Grafeneg u Austriji. Kasnije je to isto urađeno u Mađarskoj i u lovištima današnje Češke i Slovačke.[2] Ubrzo zbog, u to doba, veoma razvijene trgovine između Mađarske i Srbije, ćurke su se pojavile i na prostorima Srbije gde su našle i dobre prirodne uslove za život, slične kao i u mestu svog porekla Severnoj Americi.

Fosilni ostaci

uredi
  • Meleagris sp. (Rani Pliocen, pronađen u Bon Valiju, SAD )
  • Meleagris sp. (Kasni Pliocen pronađen u Makašpalt Šel Pitu, SAD)
  • Meleagris californica (Kasni Pleistocen pronađen u severozapadnom delu SAD) - bivši Parapavo/Pavo
  • Meleagris crassipes (Kasni Pleistocen pronađen u severozapadnom delu Severne Amerike)

Reference

uredi
  1. http://www.kidzone.ws/animals/turkey.htm
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2009-04-05. Pristupljeno 2011-08-01. 
  • Madge and McGowan, Pheasants, Partridges and Grouse ISBN 0-7136-3966-0
  • "National Geographic" Field Guide to the Birds of North America ISBN 0792268776
  • Porter, W. F. (1994). Family Meleagrididae (Turkeys). Pp.364-375 in; del Hoyo, J., Elliott, A. & Sargatal, J. eds. Handbook of the Birds of the World, Vol. 2. New World Vultures to Guineafowl. Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-15-6

Spoljašnje veze

uredi