Publije Kornelije Dolabela

Publije Kornelije Dolabela (Publius Cornelius Dolabella, 70. pne. - 43. pne.) bio je rimski političar i vojskovođa iz vremena kasne Republike.

Pripadao je Dolabelama, plebejskom ogranku ugledne rimske patricijske porodice Kornelijevaca. Bio je oženjen za Tuliju, kći uglednog političara i govornika Cicerona.

Za vrijeme građanskog rata je ispočetka bio na strani Pompeja, da bi potom prešao Cezaru te se na njegovoj strani borio u bitci kod Farsala. Godine 47. pne. je izabran za tribuna te je - za vrijeme Cezarovog odsudtsva u Egiptu - predložio zakon o masovnom oprostu dugova. Njegov kolega Gaj Asinije Polion je savjetovao Marku Antoniju da ne podrži zakon, a što je dovelo do oružanog sukoba kada je Dolabela pokušao zakon donijeti nasilnim zauzimanjem Foruma. Napetosti su okončane tek kada je Cezar po povratku iz Egipta pomilovao Dolabelu i imenovao ga oficirom u svojom vojsci.

Nakon završetka rata, Cezar je kao konzul zamolio Senat da njegov mandat prebaci Dolabeli, ali je od toga odustao kada se tome javno usprotivio Antonije. Dolabelu je novim konzulom imenovao tek nakon vlastitog imenovanja za diktatora. Antonije je, prema Plutarhu, tada rekao da znamenja nisu dobra, te je Cezar povukao imenovanje.

Dolabela je mjesto konzula preuzeo tek 44. pne. nakon Cezarovog ubistva iskoristivši prijateljstvo s glavnim zavjerenikom Markom Junijem Brutom. Zavjerenike je, međutim, odmah napustio čim mu je Antonije, kao vođa cezarijanaca, ponudio komandu nad rimskom vojskom koja je trebala ići u rat protiv Parta. Na putu za Siriju je u Smirni na prevaru ubio prokonzula Gaja Trebonija. Njegov pohod, koji je obilježila masovna pljačka, završio je prije nego što je uopće stigao do partske granice. Kod Laodiceje ga je napao anti-cezarovski vođa Gaj Kasije Longin i porazio. Dolabela je, nastojeći izbjeći zarobljavanje, naredio jednom od svojih vojnika da ga ubiju.

Reference uredi


Prethodi:
Gaj Julije Cezar
zajedno sa Markom Antonijem
Konzul Rimske Republike
zajedno sa Markom Antonijem
44. pne.
Slijedi:
Aulus Hirtius i
Gaius Vibius Pansa Caetronianus