Tulija Ciceronis

Tulija Ciceronis (Tullia Ciceronis, 5. august 79. pne. ili 78. pne. - februar 45. pne.), također poznata po nadimku Tuliola (Tulliola, kako ju je od milja zvao otac), bila je rimska plemkinja, najpoznatija kao kćer znamenitog političara i govornika Cicerona i njegove prve supruge Terencije. Njen brat je bio Ciceron Mlađi.

Tulija se udavala tri puta. Prvi put se godine 63. pne. udala za kvestora po imenu Gaj Kalpurnije Pizon Frugi. Brak je završio muževom smrću 57. pne. Sljedeće godine se udala za izvjesnog Furija Krasipa. Iako je, po, Ciceronovim pismima, brak bio sretan, iz nikad razjašnjenih razloga je završio razvodom 51. pne. U ljeto 50. pne. se udala za bivšeg konzula Publija Kornelija Dolabelu. Taj brak nije bio sretan, iako je u njemu imala dvoje djece - sina, koji je umro nakon poroda 49. pne. Drugog je sina rodila nedugo nakon razvoda u novembru 46. pne. Mjesec dana nakon poroda je umrla.

Ciceron je bio izuzetno teško pogođen Tulijinom smrću te mnoga od pisama koje su mu slali prijatelji u tom periodu predstavljaju izraze saučešća i pokušaje utjehe.

U Rimu je u 16. vijeku, po predaji, iskopana drevna grobnica u kojoj je navodno još uvijek svijetlila svjetiljka upaljena prilikom pogreba. Prema predaji ta je grobnica pripadala Tuliji. Engleski pjesnik John Donne je tom događaju posvetio jednu od svojih pjesama.