Proljetni obred Jurauskog Karahoda


Proljetni ritual Jurauska Karahoda obavljaju mještani sela Pahost na dan svetog Đurđa, prema julijanskom kalendaru. Prema gregorijanskom kalendaru taj dan je 6. maja. U Pahostu se praznik obilježava kroz poseban obredni obred Tradicionalno, ritual uključuje dva ciklusa koji obuhvataju razne obredne radnje, pjesme, igre, znamenja i vjerovanja.

Proljetni ritual Jurauska Karahoda

Nematerijalna svjetska baština
Proljetni ritual Jurauska Karahoda
 Bjelorusija
Regija: Evropa
Godina upisa: 2019.
ID: 01458
Ugroženost:
Poveznica: UNESCO

Prvi ciklus odvija se u dvorištu, gdje se životinje izvode iz štale prvi put nakon zime, uz niz ritualnih radnji za zaštitu stoke. Drugi ciklus je povezan sa zemljoradničkom tradicijom; počinje uoči praznika pečenjem obredne pogače i crnog hljeba.

Sledećeg jutra seljani odlaze u polje, noseći svečani peškir, hljeb i osmokraku zvijezdu. Žene koje pjevaju ceremonijalne pjesme i muškarci koji nose pogaču formiraju krug i pjevaju, a komad crnog hljeba zakopava se u zemlju uz molitvu za dobru žetvu.

Učesnici su potom dijelili komade obredne pogače po cijelom selu i fešta se nastavlja do večeri.

Nematerijalna svjetska baština uredi

Proljetni ritual Jurauska Karahoda nalazi se na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalnog svjetskog naslijeđa čovječanstva kao element nematerijalnog kulturnog naslijeđa u Bjelorusiji.[1] Odluku o upisu donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa na zasjedanju koje je održano od 9. do 14. decembra 2019. u Bogoti u Kolumbiji[2]

Izvori uredi