Premijer Fidžija

Premijer Republike Fidži (engleski: Prime Minister of the Republic of Fiji) je predsjednik vlade na Fidžiju. Funkcija premijera na Fidžiju utemeljena je 1970. godine, kada je arhipelaška država stekla status dominiona; iako faktički nezavisna država, Fidži je u tom periodu još uvijek imao formalne veze s Ujedinjenim Kraljevstvom; prvi premijer bio je Kamisese Mara.

Premijer Fidžija
Prime Minister of the Republic of Fiji
Grb Fidžija
SjedišteVladine zgrade
Fidži Suva, Fidži
ImenujePredsjednik Republike
MandatParalelan s onim Parlamenta
Inauguracijski držacKamisese Mara
Formiranje10. listopada 1970.
PlaćaFJ$328,750 godišnje[1]

Premijera formalno imenuje Predsjednik iz redova parlamentarnih zastupnika, međutim premijer mora imati podršku u Parlamentu kako bi opstao. Formalno, on je "prvi među jednakima" u kabinetu kojeg, na premijerov prijedlog, imenuje Predsjednik, međutim u praksi je premijer dominantna figura ne samo u vladi, već u cijeloj izvršnoj vlasti; unatoč ovlastima, funkcija predsjednika na Fidžiju je primarno ceremonijalna. U slučaju da nijedan premijerski kandidat ne uživa parlamentarnu podršku, Predsjednik dobiva veće ovlasti te je dužan raspustiti Parlament i sazvati nove izbore.

Aktualni premijer je Sitiveni Rabuka, koji je na funkciji od 24. prosinca 2022. godine.

Povezano uredi

Reference uredi

  1. Government of Fiji Gazette (3 October 2014). „PARLIAMENTARY REMUNERATIONS DECREE 2014 (DECREE NO. 29 OF 2014)”. www.parliament.gov.fj.