Predsjednik Venezuele

Predsjednik Bolivarske Republike Venezuele (španjolski: Presidente de la República Bolivariana de Venezuela) je istovremeno i izabrani šef države i predsjednik vlade u sklopu predsjedničkog sustava koji postoji u Venezueli. Predsjednik Republike je šef izvršne grane vlasti, a istovremeno obnaša i dužnost vrhovnog zapovjednika Nacionalnih bolivarskih oružanih snaga. Prema ustavu iz 1999., mandat predsjednika traje šest godina, a od 2009. godine ne postoji ograničenje u broju (uzastopnih) reizbora.

Predsjednik Venezuele
Presidente de la República Bolivariana de Venezuela
Predsjednička zastava
TitulaNjegova Ekscelencija
SjedištePalača Miraflores
Venezuela Caracas, Venezuela
MandatŠest godina
Uz neograničen reizbor
Inauguracijski držacCristóbal Mendoza
PrviJosé Antonio Páez
Formiranje13. siječnja 1830.
(aktualna forma)
ZamjenikPotpredsjednik Venezuele

Institucija predsjednika postoji još od 1811. godine, kada je Venezuela proglasila nezavisnost od Španjolskog Imperija; prvi predsjednik bio je Cristóbal Mendoza. Od 1821. do 1830. godine, Venezuela je bila dio Velike Kolumbije tako da je venezuelansku egzekutivu "usisala" centralna vlast u Bogoti. Kada je Venezuela proglasila nezavisnost od federalne države, José Antonio Páez je obnovio instituciju predsjednika. Od tog trenutka pa do danas, svaki šef države u Venezueli držao je titulu Predsjednika.

Aktualni predsjednik, od 6. ožujka 2013. godine, je Nicolás Maduro, koji je na čelo države došao kao vršitelj dužnosti, da bi tokom iste godine bio izabran. Od siječnja 2017. godine, parlament ne priznaje Madura kao predsjednika, mada ovaj i dalje uspješno obnaša vlast pomoću njemu lojalnih državnih organa.

Povezano uredi

Vanjske poveznice uredi