Pravilo rampe (engleski 180-degree rule) je montažno pravilo u filmu koje regulira netremično praćenje prizornog zbivanja i kontinuitet praćenja zbivanja.[1] Kada imamo dva lika koja razgovaraju, kamera prilikom snimanja te sekvence ne prelazi preko tzv. "rampe", zamišljenog polja do 180 stupnjeva, jer bi se prelaskom preko toga dobio raspored likova i predmeta obrnut u odnosu na sljedeći kadar, a to bi dovelo do dezorijentacije publike.[2] Tradicionalno, preporuča se da režiser ne stavlja kameru na suprotnu stranu usred neke scene, jer bi time doveo i do obrnutosti prethodno uspostavljenog smjera ekrana.[3]

Slika koja prikazuje osovinu između dva lika i polje od 180° na koje se može postaviti kamera (zeleno). Ako bi se prešlo iz zelene u crvenu zonu, učinilo bi se da su likovi zamijenili mjesta.

Ipak, ima primjera gdje su pojedini režiseri namjerno prekršili ovo pravilo. Stanley Kubrick je, primjerice, prešao "rampu" prilikom snimanja scene lika Jacka Nicholsona i konobara u sekvenci zahoda filma Isijavanje, kako bi dočarao dezorijentaciju protagonista. Jean-Luc Godard je slično razbio ovo pravilo na početku filma Do posljednjeg daha kada kamera namjerno skače u krug između prednjeg i stražnjeg sjedala, buntovnost po kojoj je ubrzo postao poznat "francuski novi val".

Vidi još uredi

Izvori uredi

Literatura uredi