Potkivanje jaja

Potkivanje jaja, tehnika dekoriranja jaja potkovicama i drugim metalnim predmetima. Prema mađarskom usmenom predanju, potkivanje jaja »izmislili« su seoski kovači kako bi potkivanjem jaja minijaturnim potkovama dokazali svoju vještinu. Ta tehnika trenutno je u padu zbog sve manjeg broja kovača; uglavnom se prakticira u umjetničkim i obrtnim radionicama, na sajmovima i u muzeju na otvorenom u Senandriji (Szentendre) u Mađarskoj.

potkovana jaja

Trenutni svjetski rekorder u potkivanju jaja je Mađar József Koszpek, koji je iskoristio 1119 komada za dekoriranje nojeva jajeta. Također drži prvo mjesto u mnogim srodnim rekordima: 34 komada željeza na potkovanu jajetu papagaja, 146 komada željeza na potkovanim kokošijim jajima, 35 komada željeza na potkovanim guščijim jajima te 598 komada željeza na potkovanim jajima emua.

Osim u Mađarskoj tradicija potkivanja jaja prisutna je i u Kreševu u BiH, gdje se time bavi šest mještana.[1] Osim potkovica, za ukrase se koriste grbovi gradova, država, klubova, političkih stranaka itd. Proces potkivanja traje oko jedan sat i iziskuje strpljenje i mirnu ruku. Rezultat ovisi i o tvrdoći ljuske jajeta pa mnoga puknu pri izradi.

Izvori uredi

  1. „Kreševski zanat koji poznaju samo rijetki: potkivanje jaja”. radiosarajevo.ba. 5. aprila 2015. Arhivirano iz originala na datum 2015-04-09. Pristupljeno 5. aprila 2015. 

Vanjske poveznice uredi