Peril at End House

(Preusmjereno sa Posljednja kuća)
Peril at End House
Peril at End House US First Edition Cover.jpg
Prvo (američko) izdanje knjige
Autor(i) Agatha Christie
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski jezik
Žanr(ovi) kriminalistički
Izdavač Dodd, Mead and Company
Datum izdanja veljača 1932.

Peril at End House (srpskohrvatski: Posljednja kuća ili Opasnost u End Houseu) je kriminalistički roman Agathe Christie iz 1932. godine, premijerno objavljen u New Yorku od strane izdavačke kuće Dodd, Mead and Company. Prvo izdanje tiskano je u veljači, dok je prvo britansko izdanje, koje je objavio Collins Crime Club, izdano u ožujku iste godine.

Ovo je jedan od romana u kojima se pojavljuje Hercule Poirot, njegovo sedmo pojavljivanje dotad, a uz njega su prisutni i Arthur Hastings te viši inspektor Japp.

RadnjaUredi

Poirot i Hastings odmaraju se u Cornwallu gdje upoznaju lijepu Nick Buckley koja je u kratkom vremenu imala tri umalo kobne nesreće. Zainteresirani Poirot razgovara s Nickinim prijateljima koji ne vjeruju da je netko pokušava ubiti, a od njezine smrti nema financijske koristi osim same kuće End House. No, život što ga je vodila bio je neobičan. Smrt ju je gotovo svakodnevno pokušala uzet k sebi, ali u tome nije uspijevala. Kad je otkrio rupu od metka u njezinom šeširu, Hercule Poirot zaključi da joj je potrebna zaštita.

Filmska verzijaUredi

Roman je adaptiran za ekranizaciju 1990. godine. U naslovnoj ulozi nastupio je David Suchet.