Wikipedija:Administratorska tabla – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
arhiviranje
Red 128:
 
Dobra večer, @[[Korisnik:Sadko|Sadko]]. Prijedlog se (isključivo) tiče obrasca ponašanja prema drugim urednicima i načina uređivanja. Ne tiče se sadržaja u navedenim člancima, odnosno o obrani besmislica (to o pticama što stalno spominješ) i pristranosti od "napada nacionalista". Mislim da bi se dosta nas složilo da je u stanju koji je za [[:en:WP:TNT]] i nanovo pisanje. Primjerice, slažem se u vezi uklanjanja etničkih galerija, ali apsolutno ne načinom kojim si ti to pokušao nametnuti (uređivačkim ratom). Ne poznajem kontekst u kojem su prozivke drugih urednika pseudointelektualno-srbofobičnima, elementarno neobrazovanima (ja ne vidim "na temu" u nastavku rečenice), pohoditeljima internet kafančuge u Čakovecu, itd. "izrazito konstruktivni kritički komentari". Kontekst je za sve njih dostupan u danim diff-ovima, uključujući ostatak komentara i dotadašnju diskusiju. Ostatak prijave sadrži tu i tamo poštenu kritiku na moj račun, no ne bih o tome ako nemaš namjere osuditi ''svoje'' ratovanje izmjenama (tkogod da je druga strana u istim okršajima) i ''svoje'' pogrdno prozivanje drugih urednika (štogod ti je druga strana napisala natrag). Molim te na odgovor kojeg nećeš uređivati nakon što je netko već odgovorio na njegovu prijašnju verziju. – [[Korisnik:Vipz|Vipz]] ([[Razgovor s korisnikom:Vipz|razgovor]]) 22:00, 21 august 2023 (CEST)
 
=== Ishod prijedloga ===
; Proceduralni aspekti
 
Prijedlog za trajnu blokadu korisnika [[Korisnik:Sadko|Sadka]] formalno je pokrenut na Administratorskoj tabli [[16.8.]] [[2023.]] godine te je naznačeno da će rasprava o prijedlogu trajati sedam dana, što znači da je rok istekao [[24.8.]] [[2023.]] u 00:00. Prijedlog za blokadu pokrenut je na Administratorskoj tabli, što znači da je zatraženo mišljenje samo kolega administratora, dok su ostali korisnici mogli dati svoje komentare sukladno predloženoj proceduri (to je učinio samo jedan korisnik). Svi aktivni administratori srpskohrvatske Wikipedije (5) kontaktirani su povodom pokretanja ovog prijedloga, a do proteka roka izjasnilo se njih tri (3), što je natpolovična većina te se može zaključiti da postoji kvorum. Sva tri administratora obrazložili su svoj glas te su se složili s potrebom trajne blokade korisnika Sadka na srpskohrvatskoj Wikipediji. Korisnik Sadko obaviješten je (preko pinga) o ovom prijedlogu te mu je, sukladno uvjetima istoga, a koji su krojeni prema smjernicama i praksi engleske Wikipedije, omogućeno da se izjasni o prijedlogu te da neometano mijenja i dopunjava svoj odgovor, što je on i učinio (vidi [https://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedija:Administratorska_tabla&action=history Povijest izmjena]). Zbog prirode Sadkovih doprinosa, a kako je objašnjeno u samom prijedlogu, kao i zbog činjenice da Administratorska tabla prema pravilima ove Wiki nije mjesto za raspravu, rasprava je bila ograničena kako bi se mogla koncentrirati na meritum samog problema te kako bi se spriječile radnje i aktivnosti koje bi raspravu odvele u drugom smjeru. Protekom roka, procedura je zadovoljena i izjašnjavanje o prijedlogu je, stoga, '''zaključeno.'''
 
; Obrazloženje
 
# U prijedlogu za trajnu blokadu korisnika Sadka na srpskohrvatskoj Wikipediji, ja sam, kao predlagatelj, detaljno obrazložio i prezentirao sve dokaze temeljem kojih smatram da korisnik Sadko nije došao na srpskohrvatsku Wikipediju kako bi stvarao enciklopediju te kako njegovi doprinosi na ovom projektu nisu ni konstruktivni ni dobronamjerni. Smatram i dalje kako kolega Sadko nema namjeru kontstruktivno doprinositi projektu te kako je ovdje isključivo kako bi gurao vlastita stajališta, izazivao sukobe, provocirao i otežavao rad svima nama na projektu. Velika većina od njegovih 500-ak izmjena ne indicira da ima namjeru konstruktivno doprinositi projektu, a ujedno pokazuje kako ima isti obrazac ponašanja zbog kojega je dobio ''topic ban'' na engleskoj Wikipediji.
# Korisnik Sadko dao je svoj odgovor na prijedlog istoga dana u kojem je, između ostalog, pokazao isti problematični obrazac (pasivno-)agresivnog ponašanja, vrijeđanja i napadanja, a koji je razvidan iz konačne verzije njegovog prijedloga kako stoji (npr. "''moj odgovor na hrpu tvoga teksta, odnosno iz moje perspektive '''krivotvorina ili poluistina'''''"; "''Smatram da je takvo ponašenje grozno na više nivoa kao i '''da izaziva fizičku reakciju'''''"; "'''''Odvratno ponašanje, <u>koje izaziva reakcije, sasvim očekivano.</u>'''''"; "''Da, ja jesam kazao da je ovo kopi-pejst projekat sa niskim standardima. U pitanju je kritika, po definiciji. '''I ona je na mjestu.'''''"; "''Rekao sam i da se '''ponašate kao zatvorena religijska grupacija koja sumnjičavo posmatra pridošlice'''.''"; "'''''Doslovce si krivotvorio i manipulisao (manipulirao) nizom mojim difova.'''''"; "''Dakle, uredniče Vipz, kada u takvoj situaciji napišem da je '''elementarno neobrazovanje''' (na temu) (...), '''i to za tvrdnju koja je aksiom, onda apsolutno nije "žestoko" napisano da je neko elementarno neobrazovan po tom pitanju'''''"; "'''''Dakle, ovim "argumetnom" si objasnio svoju prijavicu. Korektniji čovjek bi kazao - jedino tako i treba, bravo.'''''"; "''Moj komentar o drugom uredniku je bio '''odmjeren jer je spram činjenica na mom matičnom projektu, dozvoli da mislim da sam upućenij od tebe o tom pitanju'''''"; "''To nije zla namjera ili napad; '''pola ljudi ne želi da ima kontakt sa njim''' jer smatraju da je napravio veliku podjelu, zavadu, nije se snašao u haotičnim situacijama i '''poslije se pravio lud''', optuživši druge "ultradesničare".''"; "''Ne, nije tačno, da sam ja <u>"priznao"</u> ometanje rada Wikipedije da bih nešto dokazao. U pitanju je kršna neistina. <u>Kazao sam, da sam testirao svoju hipotezu, kao što jesam.</u> Moja hipoteza je bila da šta god uradio neću moći da dobijem konsenzus ili validnost izmjena oko bilo koje makar i na papiru "kontroverzne teme", '''primjenjujete stonewalling, čuvanje strane, forsiranje urednika u rasprave''', gdje je, spram broja urednika, dovoljno imati 2-3 komentara da se konsenzus za promjenu ne ostvari. '''Žao mi je ali je tako.'''''"; "''Molim te da me pitaš, umjesto što '''trčiš pred rudu kao avanturista u Dedvudu.'''''"). Svi navedeni komentari dokazuju, nanovo, sve ono što sam istaknuo u prijedlogu, a to je da Sadko vrijeđa ovaj projekt i njegove suradnike, da optužuje druge i da sebe predstavlja kao "borca za istinu" koji je uvijek u pravu, dok sve komentare na svoj račun, makar one bile i šale, preuveličava ili (ne)svjesno krivo interpretira kako bi prikazao sebe kao žrtvu nekakvog progona koji ne postoji. Ideja da je on tu da doprinosi enciklopediji naprosto ne stoji jer osim članaka čije se teme na srpskoj Wikipediji smatraju kontroverznima (vezanih uz Crnu Goru, Kosovo i ulogu Srbije u historiji), njegovu su doprinosi sitni ili nepostojeći.
# Korisnik Edgar Allan Poe iznio je svoje mišljenje [[17.8.]] [[2023.]] godine u kojem je podržao prijedlog, ističući kako "Sadko sustavno opstruira cijeli projekt besmislenim raspravama, spamanjem i da mu zabranimo uređivanje određene skupine članaka opet ne bismo dobili ništa jer Sadkovo je opstruiranje ovog projekta sustavno i višeslojno."
# Korisnik Aca iznio je svoje mišljenje [[19.8.]] [[2023.]] godine, ističući cijelu seriju neprimjerenog ponašanja kolege Sadka, među koje spadaju lični napadi, uređivački ratovi i čak mijenjanje tuđih komentara u raspravi, čime je potpuno promijenio kontekst, a što je on onda negirao, praveći budalu od svih nas jer ispada da evidencija izmjena laže i da je Sadko imao dobre nemjere u situaciji u kojoj je direktno dirao i mijenjao kontekst tuđeg komentara (vidi [https://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedija%3AAdministratorska_tabla&diff=41453276&oldid=41453247 izmjenu]). Naravno, kada je Sadko u pitanju, to je "slučajna greška", a sve što je usmjereno protiv njega je, kako je vidljivo iz njegovih replika, maliciozno i sustavno.
# Kolega Sadko demonstrirao je impozantne jezične vještine i sposobnost poetskog izražavanja, ali, nažalost, iza toga svega stoji suština koja jest, a to je da Sadko nije na ovom projektu kako bi mu doprinosio, već kako bi ga ili remetio i rušio (u više je navrata izražavao svoj stav da ovaj projekt treba ugasiti), ili na njega gurao vlastite stavove i svjetonazore, a kada mu to ne bi prošlo, prešao bi na (osobne) napade i druge oblike neprimjerenog ponašanja. Zbog takvog je ponašanja, između ostalog, i dobio dvije blokade, o kojima je obaviješten [[Razgovor s korisnikom:Sadko/Arhiva 1#Kratak odmor|ovdje]] i [[Razgovor s korisnikom:Sadko/Arhiva 1#Kratak odmor, take 2|ovdje]]. Reakcije na to bile su iste, ako ne i gore s vremenom i Sadko je nastavio s problematičnim obrascem ponašanja.
# Po pitanju alternativa, vjerujem čvrsto kako druga alternativa ovoj ne postoji. Korisnik Zblace predložio je tzv. ''topic ban'' za Sadka, što je bila jedna od alternativa (uz primjenu pravila s en.wiki), ali ako se pogledaju doprinosi korisnika Sadka, jasno je kako je njegov remetilački rad takav da to ne bi imalo smisla iz više razloga. Prvo, korisnik Sadko ne doprinosi ovoj Wikipediji osim na temama koje su sporne, dakle ne možemo reći da je on generalno dobar korisnik, ali da ima problema s određenim temama. Da je situacija takva, ''topic ban'' imao bi smisla jer bismo izolirali sporne teme, ali bi i dalje ostali drugi konstruktivni doprinosi, kojih ovdje nema. Drugo, većina doprinosa korisnika Sadka na sh.wiki su rasprave (prema [https://xtools.wmcloud.org/editsummary/sh.wikipedia.org/Sadko ovome], Sadko ima 504 izmjene od kojih su [https://xtools.wmcloud.org/editsummary/sh.wikipedia.org/Sadko/1 27 na Razgovoru], [https://xtools.wmcloud.org/editsummary/sh.wikipedia.org/Sadko/3 94 na Razgovoru sa korisnikom] i [https://xtools.wmcloud.org/editsummary/sh.wikipedia.org/Sadko/4 167 na Wikipedija], što će reći 288 izmjena su isključivo rasprave [57%]; Sadko ima [https://xtools.wmcloud.org/editsummary/sh.wikipedia.org/Sadko/0 206 izmjena u glavnom imenskom prostoru], dakle 40%, od kojih značajan broj otpada na ratovanja izmjenama), vječne i nepotrebne, u kojima nema kompromisa, nema pobjednika i uvijek je on u pravu. Sukladno tome, ''topic ban'' opet ne bi imao smisla jer bismo mu faktički morali oduzeti pravo sudjelovanja u raspravama, što kao takvo nema smisla. Treće, korisnik Sadko više je puta prekršio svoju riječ i rekao da ili neće se više baviti konkretnim člankom ([https://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Razgovor_s_korisnikom:Sadko&oldid=41060253 ovdje], primjerice, govori, uz uvrede, naravno: "'''''Ne kanim se baviti time''', pokušao sam. Balkanski sistem protekcije, ogrnut u brigu za potencijalno kršenje pravila, mi je poznat sa hr.wiki. Neka članak bude smeće, nije moj gubitak a nije da će ga sa toliko ispamovanog teksta i prvoklasnih gluposti itko čitati u cijelosti ili uzeti za ozbiljno.''", što je bilo [[13.6.]] [[2021.]] u 00:40, no, ako pogledamo [https://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Crnogorci&action=history ovdje], vidimo da je Sadko nakon dane riječi intervenirao u članak više od 20 puta, a na SRZ istog članka čak 11 puta - dakle gotovo 40 puta Sadko je prekršio vlastitu riječ u samo ovom slučaju), ili da će napustiti projekt i da više neće doprinositi istome (najrecentniji primjer je [[Razgovor s korisnikom:Vipz#Одговор на коментар и идеја за ПОН (примирје)|ovo]], gdje jasno govori da odlazi s ovog projekta, nakon čega i dalje [https://sh.wikipedia.org/wiki/Posebno:Doprinosi/Sadko vrši izmjene], što dakako, nije zabranjeno, ali govori o tome koliko se Sadku može vjerovati). Sukladno tome, alternativa ograničavanja pristupa nema smisla jer Sadku se, kao što je vidljivo iz priloženog, ne može vjerovati, niti bi se ograničavanjem pristupa dobilo nešto konstruktivno.
# Alternativa kraćeg bloka također nema smisla jer je isprobana i nije urodila plodom. Prvi blok korisnika Igora Windsora dobio je nakon niza uvreda na mjesec dana. Odradio ga je, nakon čega je nastavio s istim obrascem ponašanja i dobio je novi ekspresni blok korisnika Edgara Allana Poea zbog istog ponašanja. Po proteku tog bloka, neko vrijeme nije bio aktivan i sada je ponovo nastavio na isti način. Iz navedenog proizlazi da kratkoročni blokovi kolege Sadka nemaju nikakvog učnika te da se njima ne postiže željena svrha.
# Korisnik Sadko je, u konačnici, korisnik s puno iskustva, to nije sporno. Poznaje mehanizme Wikipedije i zna kako ostaviti dojam da je "sve okej" kada nije. Iz tog razloga, on često fingira brigu za ovaj projekat (iako je otvoreno govorio da ga treba ugasiti i da ne treba surađivati s njime, a o njegovim komentarima o nama na drugim projektima ne bih, jer nisu tema ovog obrazloženja), nudi svoju svesrdnu pomoć u radu (koja uvijek završava kao u gorenavedenim raspravama) i nudi primirja. To je, dakako, kako bi prema vani ostavio dojam žrtve sustavnog progona, iako - niti je Sadko žrtva, niti progon postoji. U konačnici, svi korisnici ove Wiki samo žele moći normalno raditi, bez da moraju svako malo paziti na to je li Sadko ponovo nešto sporno unosio ili nije. Činjenica je upravo ta da Sadkova "pomoć" zapravo nije to, da njegovo "primirje" koje je ponudio dolazi s izrećenim prijetnjama (ili opomenama), ili pak s očitim kontradikcijama, poput:
 
{| class="wikitable"
|-
! Datum !! Sadko !! Datum !! Isto Sadko
|-
|rowspan="3"| [https://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedija:Administratorska_tabla&oldid=41453090 18:59, 16. 8. 2023.]
|rowspan="3"| "Želim da drugi urednici budu upućeni šta i kako radite, pošto pojedinci gaje iluzije da bi se srednjeročno trebalo "ujediniti" sa SHW."
|rowspan="3"| [https://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Razgovor_s_korisnikom:Vipz&oldid=41453327 02:17, 17. 8. 2023.]
| "Вјерујем да се људи из истог региона морају и требају договарати, чак и када им се путеви значајно разликују."
|-
| "Умјесто да угасимо канал комуникације и затрујемо везе и порушимо мостове, што би блокада најактивнијег администратора српске Википедије (без и једне блокаде за 15 година на српској Википедији, Остави и ВикиПодацима, на шта одлази 3/4 свих мојих измјена) несумњиво довела, и то како."
|-
| "И такав договор, ако је уопште могућ, би ме инспирисао да покренем дуго планирани Пројекат или Портал Неутралност на ср.вики, који је потребан свакој Википедији, посебно јужнословенским, гдје би уредници могли да скрећу пажњу на горуће проблеме и чиме бисмо дошли до далеко озбиљније (или у множини) енциклопедије, што нам је, сигуран сам, заједнички циљ."
|-
| [https://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Razgovor_s_korisnikom:Vipz&oldid=41453327 02:17, 17. 8. 2023.]
| "Човјек сам поштовања договора, у конкретним постављеним оквирима."
|colspan="2"| Vidi primjere kršenja riječi u t. 6
|-
| [https://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Razgovor_s_korisnikom:Vipz&oldid=41453327 02:17, 17. 8. 2023.] || "Можемо склопити ПОН, мир свима..." || [https://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Razgovor_s_korisnikom:Vipz&oldid=41453327 02:17, 17. 8. 2023.] || "Мени неће пуно засметати и да исход теме коју си покренуо буде другачији, '''међутим нијесам сигуран да не би имао шире посљедице и одјек'''."
|-
| [https://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Razgovor_s_korisnikom:Vipz&oldid=41453327 02:17, 17. 8. 2023.]
| "Заправо, нијесам уклањао етничке галерије из инфокутије."
| [https://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Crnogorci&oldid=41258709 05:28, 11. 7. 2022.]
| Sadkova izmjena u kojoj čini upravo to.
|}
 
: Ovo su, dakako, samo neki primjeri kontradikcija, bilo je toga još, ali pokazuju jasno koliko je Sadko kontradiktoran, koliko vješto pokušava upakirati svoje namjere i postupke u dobre namjere, a koliko zapravo pravi budale od svih nas na projektu jer se radi o očitim kontradikcijama. S jedne strane ruši sve zidove, a kada se pojavi mogućnost trajnog bloka, onda nudi primirja i obećanja, koja krši odmah nakon? Istovremeno nudi mir i upozorava na "posljedice i odjek" ako ga ne poslušamo? Laže oko toga što je radio i što nije? Čini mi se, u konačnici, da je ovo sve dovoljan dokaz na koji način Sadko funkcionira i na koji način i dalje namjerava funkcionirati nakon svega. Smatrao sam i smatram i sada da ovoj zajednici to nije potrebno.
 
; Zaključak
 
Sukladno provedenom izjašnjavanju administratora, obavljenom prema gore opisanoj proceduri, zaključujem kako '''postoji slaganje većine administratora srpskohrvatske Wikipedije da se korisniku Sadku izrekne trajna blokada zbog kršenja sljedećih pravila:'''
 
# '''[[:en:WP:NOTHERE|NOTHERE]]''' - ustanovljeno je u raspravi kako Sadko nije ovdje da stvara enciklopediju niti da konstruktivno doprinosi srpskohrvatskoj Wikipediji kao projektu, već isključivo zato da remeti njezin rad.
# '''[[:en:WP:POVPUSH|POV pushing]]''' - ustavnovljeno je u raspravi i kroz iznesene primjere kako je većina Sadkovih doprinosa sustavno progurivanje određenih stajališta bez želje za kompromisom i adekvatnom raspravom.
# '''[[:en:WP:MEATPUPPET|Mesnato lutkarstvo]]''', '''[[:en:WP:CANVASS|Canvassing]]''' i '''[[:en:WP:VOTESTACKING|Vote-stacking]]''' - kako bi progurao vlastiti POV (t.2), postoje očigledne implikacije da je Sadko pozivao korisnike da mu daju podršku i koordinirao određenim postupcima kako bi se narušio ugled ovog projekta kao takvog i kako bi remetio njegov rad. Obrasci ponašanja i izmjena u navedenim su člancima identični, iako se ne radi o istom korisničkom računu.
# '''[[:en:WP:BAIT|BAIT]]''' - konstantno ponašanje i način oblikovanja komentara koji za cilj imaju isprovocirati reakciju drugih suradnika kako bi se stvorio dojam da on samo mirno raspravlja, a da se drugi korisnici (poglavito administratori) iživljavaju nad njim.
 
Temeljem svega navedenog, jasno proizlazi kako korisnik Sadko ne želi doprinositi ovom projektu na konstruktivan način te kako želi isključivo remetiti rad istoga. Uz sve ovo, stvorena je atmosfera animoziteta isključivo zbog njega i radna atmosfera na projektu poremećena je, a Sadko je svojim izmjenama, kršenjima riječi te lažnim obećanjima jasno dao do znanja da mu se ne može vjerovati.
 
'''Sukladno navedenom, od današnjeg dana izriče se trajna blokada korisnika Sadka na srpskohrvatskoj Wikipediji.''' Stranica za razgovor korisnika ostat će otvorena za eventualni zahtjev za deblokadom koji se, uz obrazloženje, može podnijeti najranije nakon 12 mjeseci od početka blokade. Prijevremeni zahtjevi i ostali komentari bit će uklonjeni, a ukoliko korisnik zlouporabi svoju stranicu za razgovor, ista će biti zaključana. – [[Korisnik:Vipz|Vipz]] ([[Razgovor s korisnikom:Vipz|razgovor]]) 05:17, 25 august 2023 (CEST)
 
== Pitanje - autorska prava ==