Ilija Tipura – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Pravio linkove prema drugim stranicama
mNema sažetka izmjene
Red 1:
Rodjen 26. Maja 1935. godine, u selu [[Ritešić|RitesicRitešić]], opstinaopština [[Doboj]]. PoticePotiče iz radnickeradničke porodice-majke domacicedomaċice i oca zeljeznickogŹeljezničkog radnika. Osnovnu skoluškolu pohadjao je u Brezicima, a Gimnaziju u [[Doboj|Doboju]]. Do odlaska na sluzenjesluženje vojnog roka biva rasporedjen na radno mjesto personalnog evidenticaraevidentičara. U vojsci je bio nekoliko puta pismeno pohvaljivan i nagradjivan. Po odsluzenjuodsluženju vojnog roka 1957 radi na zeljezniciželjeznici na radnom mjestu referenta za personalne poslove i narodnu odbranu, a zatim rasporedjen na radno mjesto sekretara Sekcije za velike opravke pruga u Doboju gdje ostaje do 1961. godine. Formiranjem ZeljeznickogŽeljeznickog transportnog preduzeca u [[Doboj|Doboju]], radi na radnom mjestu referenta za obrazovanje i Sektoru za kadrovske poslove.
 
1961. upisuje visu Upravnu skolu u [[Sarajevo|Sarajevu]] koju zavrsava u propisanom roku 1963. godine i rasporedjuje se na radno mjesto sefa Odsjeka za kadrovske poslove u ZeljeznickomŽeljeznickom transportnom preduzecu [[Doboj]] gdje ostaje do kraja 1965. godine. Poslije Dobija radno mjesto referenta za obrazovanje, a potom rukovodioca kadrovske sluzbe ZTPŽTP Sarajevo. Tu ostaje do 1974 godine, kada se bira na radno mjesto sefa OOUR-a ZeljeznickogŽeljeznickog auto-saobracaja u [[Doboj|Doboju]], da bi 1977. godine stupio na duznost clana Izvrsnog odbora Skupstine opstine Doboj.
 
1978. godine je izabran za predsjednika Izvsnog odbora Skupstine opstine i na toj funkciji ostaje do 1981. godine. Te iste godine postaje predsjednik Opstinske konferencije SK BiH Doboj, da bi od 1982. do 1983. godine bio na funkciji predsjednika Skupstine opstine [[Doboj]]. Poslije toga je na funkciji clana Izvrsnog odbora Skupstine opstine [[Doboj]] i sekretara Opstinskog sekretarijata za unutrasnje poslove [[Doboj]], da bi do kraja 1990. godine obavljao funkciju predsjednika OKSSRN BiH [[Doboj]].
 
Od 1. januara 1991. godine radi u Centru sluzbislužbi bezbjednosti [[Doboj]] pa do pocetka maja 1992. godine kada pocinje nasa tragedija, kada se odjednom prekida Ilijin radni vijek i samo cetiri mjeseca kasnije i njegov zivotživot.
 
== Radni vijek ==