Porentru (fr. Porrentruy, nem. Pruntrut, ital. Porrentruy) je grad u severozapadnoj Švajcarskoj. Porentru je drugi po važnosti grad u okviru kantona Jura, gde je istoimenog sedište okruga Porentru.

Porentru
Porrentruy - Pruntrut - Porrentruy


Pogled na Porentru

Grb
Grb
Osnovni podaci
Država  Švicarska
Kanton Jura
Stanovništvo
Stanovništvo 6.679
Gustina stanovništva 453 st./km²
Geografija
Koordinate 47°25′05″N 7°04′40″E / 47.418055°N 7.077793°E / 47.418055; 7.077793
Nadmorska visina 423 m
Površina 14,75 km²
Porentru na mapi Švajcarske
Porentru
Porentru
Porentru (Švajcarske)
Ostali podaci
Poštanski kod 2900
Web-stranica www.porrentruy.ch


Koordinate: 47° 25′ 05" SGŠ, 7° 04′ 40" IGD

Porentru je poznat po dobro očuvanom starom gradskom jezgru.

Prirodne odlike uredi

Porentru se nalazi u krajnje severozapadnom delu Švajcarske, blizu državne granice sa Francuskom. Francuska zapravo okružuje predeo oko Porentrua sa tri strane, pa okrug Porentru čini svojevrsni „džep“ Švajcarske u Francuskoj. Na jabližem mestu granica je udaljena 6 km od grada.

Od najbližeg većeg grada, Bazela, grad je udaljen 70 km zapadno, a od prestonice Berna, grad je udaljen 95 km severno.

Reljef: Porentru se nalazi na visoravni u oblasti Jure, na približno 420 metara nadmorske visine. Okruženje grada je valovito.

Klima: Klima u Porentruu je umereno kontinentalna.

Vode: Kroz Porentru protiče više manjih potoka.

Istorija uredi

Područje Porentrua je bilo naseljeno još u vreme praistorije i Starog Rima, ali nije imalo veliki značaj.

Prvi pomen naselja pod današnjim nazivom vezuje se za godinu 1136.

U 16. veku, tokom reformacije, Porentru postaje značajno rimokatoličko uporište, budući da je ovde prebegao episkop pobunjenog grada Bazela. Tada, zbog značaja episkopskog sedišta, grad doživljava svoj vrhunac (gradnja crkva i drugim velelepnih zdanja).

Viševekovno blagostanje i mir bili su prekinuti tokom Napoleonovih ratova grad je bio prisilno priključen Francuskoj. Posle toga grad je postao deo Švajcarske konfederacije i sa okolinom je uključen u Kanton Bern.

Položaj na granici doveo do opadanja značaja Porentrua krajem 19. i tokom 20. veka. Početkom 20. veka obližnji Delemon je preuzeo ulogu središta francuskog dela kantona Bern.

Jačanje nemačkog uticaja u ovoj oblasti, tradicionalno naseljenoj Francuzima, dovelo je do pojave pokreta za izdvajanje francuskog dela Kantona Bern u zasebni kanton. Ovaj pokret javio se 1947. godine, da bi 1979. godine, na osnovu referenduma, uspostavljen novi danas najmlađi Kanton Jura sa Delemonom kao glavni gradom.

Stanovništvo uredi

2010. godine Porentru je imao nešto nešto manje od 7.000 stanovnika. Od toga 16,4% čine strani državljani.

Jezik: Švajcarski Francuzi čine tradicionalno stanovništvo grada i francuski jezik je zvanični u gradu i kantonu. Međutim, gradsko stanovništvo je tokom proteklih nekoliko decenija, pojavom useljenika iz različitih delova sveta, postalo veoma šaroliko, pa se na ulicama Porentrua čuju brojni drugi jezici. Tako danas francuski govori 89,5% gradskog stanovništva, a prate ga nemački (2,8%) i italijanski jezik (2,2%).

Veroispovest: Mesni Francuzi su oduvek bili rimokatolici. I danas rimokatolici čine većinu stanovništva (74,3%), uz primetan udeo protestanata (9,7%), a druge veroispovesti su manje zastupljene. Ateisti čine 7,1% gradskog stanovništva.

Galerija slika uredi

Spoljašnje veze uredi