Ferdinand Waldo Demara

Ferdinand Waldo Demara, Jr. (21. decembar 1921 - 7. jun 1982) bio je američki aktivist i svećenik koji je u mladosti imao živopisnu i spektakularnu karijeru varalice koja mu je u američkoj javnosti nakratko donijela status celebrityja.

Rođen u porodici kino-operatera, Demara je karijeru započeo kao tinejdžer, pobjegavši od kuće kako bi se priključio cistercitskim redovnicima. Samostan je napustio 1941. godine te se priključio američkoj vojsci gdje su ga mladost i nedostatak formalnog obrazovanja priječio da napreduje do čina oficira, a što je on nastojao kompenzirati preuzimajući tuđe identitete. Demara je, kada bi netko počeo sumnjati u njega preuzimao tuđi identitet i nove karijere; kao redovnik Braće kršćanskog nauka pri čemu je 1951. pod imenom John Payne osnovao obrazovanu instituciju danas poznatu kao Walsh University. Njegov najpoznatiji pothvat se zbio za vrijeme Korejskog rata kada je preuzeo identitet kanadskog kirurga Josepha St. Cyra te služio na razaraču HMCS Cayuga i obavio šesnaest uspješnih operacija; prevara je otkrivena tek kada je pravi Joseph St. Cyr u Kanadi o pročitao članak o "sebi" kao čudesnom spasitelju ljudskih života. Demara je nakon toga priču o sebi prodao časopisu Life prije nego što će još jednom uzeti lažni identitet i sa njim mjesto upravnika zatvora u Teksasu. To je mjesto morao napustiti, a konačno je uhapšen dok je pod lažnim identitetom predavao u jednoj školi; u zatvoru je ukupno proveo šest mjeseci.

Godine 1959. je gostovao u popularnoj televizijskoj emisiji You Bet Your Life, a potom novinaru i publicistu Robertu Crichtonu svoje pothvate opisao kao temelj biografske knjige The Great Impostor. U njoj je svoje uspješne prevare objasnio fotografskim pamćenjem zahvaljujući kome je brzinskim čitanjem medicinskih, pravnih i drugih udžbenika moago nadoknaditi nedostatak profesionalnog iskustva, kao i time da je namjerno odabirao mjesta gdje je njegov položaj bio jedini sa stručnim kvalifikacijama. Knjiga je postala bestsler, a 1961. ekranizirana kao istoimeni hollywoodski film gdje je njegov lik tumačio Tony Curtis.

Tako stečeni publicitet, ali i zdravstveni problemi vezani uz gojaznost i sklonost piću, su mu onemogućili da nastavi karijeru varalice. Umjesto toga je radio kao savjetnik u losanđeleskom skloništu za beskućnike, a 1967. je dobio diplomu teologije na kršćanskom Multnomah University zahvaljujući kojoj je postao kapelan jedne bolnice. Pred kraj života se sprijateljio sa poznatim glumcem Steveom McQueenom te mu, između ostalog, dao posljednju pomast.

Demara i njegov život se navode kao jedna od inspiracija za Jareda, protagonista TV-serije Pretender.

Vanjske veze uredi