Ehud Olmert (hebrejski: אהוד אולמרט; prezime mu se također izgovara i kao Ulmert; rođen 30.9., 1945) je izraelski političar i advokat. Bio je premijer države Izrael od 2006. do 2009. godine. Na tu poziciju je došao 4.1. 2006 kada je privremeno preuzeo premijerske ovlasti kao vršilac dužnosti nakon što je premijer Ariel Sharon doživio hemoragični moždani udar. U maju mesecu iste godine Kneset ga je i zvanično izabrao na funkciju premijera.

Ehud Olmert
Ehud Olmert, 2005 (Antônio Milena/ABr)
Rođenje30. 9. 1945. (1945-09-30) (dob: 78)

Olmert je u izraelskoj vladi također vršio dužnost zamjenika premijera, ministra financija i ministra industrije, trgovine i rada, isto kao i ministra odgovornog za upravljanje izraelskim zemljištem . Trenutno je član stranke Kadima koju je osnovao Ariel Sharon.

Olmert je rođen u gradu Binyamina u tadašnjem britanskom mandatu Palestine. U djetinjstvu je bio članom omladine Beitara, desničarskog cionističkog pokreta. Odatle potječe njegova velika ljubav prema fudbalskom klubu Beitar Jerusalem, povezanim s tim pokretom.

Olmert je diplomirao psihologiju, filozofiju i pravo na Hebrejskom univerzitetu u Jeruzalemu, te se bavio odvjetništvom.

Politikom se počeo baviti kao član desničarske stranke Likud. Godine 1973. je kao njen član izabran u Kneset. Nakon toga će u Kneset biti izabran sedam puta. Brzo je napredovao u stranci, iako će to neki novinski napisi djelomično pripisivati vezama s organiziranim kriminalom.

Godine 1988. je postao ministrom za manjine, a godine 1990. ministrom turizma.

Taj je položaj napustio kako bi se 1993. godine kandidirao za gradonačelnika Jeruzalema. Njegova pobjeda je po prvi put to mjesto donijela jednom članu Likuda. Olmertov je ostao zabilježen po ambicioznim projektima obnove grada i poboljšavanja gradskog transporta, koji su mu donijeli veliku popularnost i drugi mandat.

U januaru 2003. godine Olmert je ponovno izabran u Kneset, i u ime Likuda je vodio pregovore s laburistima o stvaranju koalicione vlade na čelu sa Sharonom. U toj vladi je postao zamjenik premijer te ministar industrije, trgovine i rada, a kraće vrijeme je bio i ministrom telekomunikacija.

U augustu 2005., Olmert, poznat po nekadašnjem žestokom protivljenju sporazumu iz Camp Davida i izraelskom povlačenju sa Sinaja, odlučio je podržati Sharona u njegovoj odluci da se izraelske snage povuku iz Pojasa Gaze. Kada je Benjamin Nethanyahu iz protesta napustio vladu, Olmert je postao vršilac dužnosti ministra financija.

Kada je Sharon objavio napuštanje Likuda i osnivanje nove stranke Kadima, Olmert je bio prvi od vodećih izraelskih političara koji mu se pridružio.

Literatura uredi

Prethodi:
Ariel Sharon
Premijer Izraela
20062009
Slijedi:
Benjamin Netanyahu
Prethodi:
Teddy Kollek
Gradonačelnik Jeruzalema
19932003
Slijedi:
Uri Lupolianski