Za ostala značenja, vidi Don't Look Now (razvrstavanje).

Ne okreći se (eng. Don't Look Now) je englesko-talijanski film redatelja Nicolasa Roega iz 1973. godine, baziran na istoimenoj noveli Daphne du Maurier. Film je kombinacija psihološkog trilera i horrora, s nadnaravnim elementima, nizom čudnih slučajnosti koje povezuju događaje.

Don't Look Now
RežijaNicolas Roeg
ProducentPeter Katz
ScenarioAllan Scott
Chris Bryant
Predložak"Don't Look Now"; autor:
Daphne du Maurier
UlogeJulie Christie
Donald Sutherland
MuzikaPino Donaggio
FotografijaAnthony B. Richmond
MontažaGraeme Clifford
StudioCasey Productions
Eldorado Films
DistribucijaBritish Lion Films
Datum(i) premijere
16. 10. 1973 (1973-10-16)
Trajanje110 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
 Italija[1]
Jezikengleski
italijanski
Budžet1,1 mil. $

Nedugo nakon što im se utopila kći, John i Laura Baxter borave u Veneciji gdje on radi na restauriranju stare crkve. Za to vrijeme ona se počinje družiti s parom neobičnih sestara od kojih je jedna slijepa i navodno ima sposobnost komuniciranja s mrtvima te uvjerava Lauru da vidi njihovu pokojnu kćer. Racionalni John im ne vjeruje i uskoro postaje vrlo zabrinut oko utjecaja koji one vrše na njegovu ženu. Također i sam počinje imati čudne doživljaje, uključujući i povremeno viđenje misteriozne pojave u crvenoj kabanici koja ga izdaleka podsjeća na kćer. Istovremeno, u gradu opustjelom izvan turističke sezone hara ubojica za kojim policija neuspješno traga.

Osim po šokantnoj završnoj sceni, film je postao poznat i po sceni seksa između Julie Christie i Sutherlanda, koja je bila neuobičajeno eksplicitna za ono doba. Postojale su i glasine da nije bila odglumljena, ali režiser i glumci su ih pobijali. Zapravo, glumački par se tek upoznao na izradi filma, a Roeg je još inzistirao da to bude prva scena na snimanju kako bi je se što prije riješili. Smislio ju je u posljednjem trenu, smatrajući da inače ima previše scena u kojima se bračni par svađa.

U istraživanju Britanskog filmskog instituta 1999. zauzeo je osmo mjesto na listi od 100 najboljih britanskih filmova. Posebno je hvaljena tjeskobna atmosfera i snimateljski rad za koji mu je dodjeljena nagrada BAFTA.

Izvori uredi

  1. „"Don't Look Now" (1973)”. Film & TV Database. London: British Film Institute. Arhivirano iz originala na datum 2011-08-09. Pristupljeno 17. IV 2012. 

Vanjske veze uredi