Za ostala značenja, vidi Beas (rijeka) (razvrstavanje).

Rijeka Beas (pendžapski: ਬਿਆਸ) je druga najistočnija rijeka Punjaba. Izvire u Himalajama u centralnoj državi Himachal Pradesh u Indiji, te teče 470 km (290 milja) do rijeke Sutlej u zapadnoj državi Punjab. Rijeka je drevnim Indijcima bila poznata pod nazivom Arjiki ili Vipasa te Hyphasis kod drevnih Grka.

Rijeka Beas i planine viđene iz Van Vihara, Manali

Za trenutno ime Beas se vjeruje da potječe od starijeg imena Vipasa. Rijeka je to ime (Vi-pasa, onaj tko se riješio konopaca ili pase na sanskrit) dobila prema mitu o mudracu Vasisthi. Vasistha je nakon smrti sina Sakthija pokušao samoubistvo skočivši u rijeku vezavši se prethodno konopcima. Ali čim je skočio u rijeku, svi su se konopci odvezali te nije mogao umrijeti. Rijeku još uvijek nazivaju Vipasha u Himachalu, posebno među naučnicima. Rijeka Beas predstavlja najistočniju točku osvajanja Aleksandra Velikog godine 326. pne.

Rijeka izvire kraj prijevoja Rothang u državi Himachal Pradesh te utječe u Sutlej kod Harike Pattana južno od Amritsara u Punjab. Sutlej nastavlja teći u pakistanski Punjab te utječe u rijeku Chenab kod Ucha gdje tvori rijeku Panjnad; potonja utječe u Ind kod Mithankota. Vode rijeka Ravi, Beas i Sutlej su pripale Indiji prema Sporazumu o vodama Inda između Indije i Pakistana.

Vanjske veze uredi