Asanaginica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 6:
 
Prvi put je objavljena u njegovoj knjizi "Put po [[Dalmacija|Dalmaciji]]" u [[Venecija|Veneciji]]. Od tog trenutka su se počeli nizati prijevodi ove pjesme na raznim jezicima svijeta. Veliki umovi toga vremena kao [[Johann Wolfgang Goethe]] ([[1775]]), [[Walter Scott]] ([[1798]]), A. S. [[Puškin]] ([[1835]]), [[Adam Mickiewicz]] ([[1841]]) su samo neka od imena koja su prevodila "Hasanaginicu". Za "Hasanaginicu" se s pravom može reći da je jedna od najljepših i najzadivljujućih balada, koja je ikad nastala.
 
 
== Pozadina i stvarni likovi balade ==
 
Ova balada je nastala u Imotskoj krajini, na mjestu odakle se u daljini naziru sjeverni visovi planine [[Biokovo]] (1762m). Radnja se dešava u Vrdolu, današnjem Zagvozdu i Župi gdje je Hasan-aga Arapović imao velika imanja. Temelji Hasan-agine kule postoje i danas, kao i mjesto gdje je Hasanagica sahranjena. Njen [[mezar]] leži u blizini ruševina kule, kraj tri bunara odakle je zahvatala vodu.
Povrede koje se spominju u baladi Hasan-aga je zadobio u borbi sa kršćanskim odmetnicima ([[1645]]-69). Dok je ležao ranjen, njegova žena Fatima Arapović (rođ. Pintorović) ga nije nijednom posjetila, "od stida" kako navodi pjesma. To je bilo u jednom jako patrijarhalnom vremenu gdje se smatralo da je ženino mjesto u kući sa djecom. Međutim, Hasan-aga se naljutio i poslao ženi poruku da da ga ne čeka na dvoru, te da se vrati svojoj majcu u [[Klis]]. Ona ga ipak čeka i nada se da će se predomisliti, no on je po dolasku tjera sa dvora.
Linija 25 ⟶ 23:
 
Teško je znati šta se od ovoga stvarno dogodilo, možda sve a možda samo poneki fragmenti. Ipak, zna se da su sljedeće osobe stvarno postojale:
 
* [[Hasan Arapović]] - Hasanaga, vjerovatno graničar tadašnje bosanske države (''vidi kartu dolje'')
* Hasanaginica - [[Fatima Arapović]] (''rođ. Pintorović''), Hasan-agina žena
Linija 35 ⟶ 32:
 
== Adaptacije ==
 
Hasanaginica je u [[SFRJ|Jugoslaviji]] ekranizirana dva puta - prvi put kao [[Hasanaginica (film)|igrani film]] 1967. godine sa [[Milena Dravić|Milenom Dravić]] u naslovnoj ulozi; drugi put kao [[Hasanaginica (TV drama)|dvodijelna TV-drama]] sa [[Nada Đurevska|Nadom Đurevskom]] u naslovnoj ulozi.
 
Linija 41 ⟶ 37:
 
== Tekst Hasanaginice ==
 
* [http://bs.wikisource.org/wiki/Hasanaginica Tekst na bosanskom Wikizvoru]
 
== VanjskiEksterni linkovi ==
 
* [http://www.efs.edu.jonkoping.se/images/Image62.gif Ostaci Hasan-agine kule]
* [http://www.its.caltech.edu/~bosnia/history/supii.html Karta Bosne 17-19.vijek]