Hrvatsko domobranstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: interesira me dali se negdje može naći9 popis tko je sve bio u domobranima na područuju bosanske posavine (djed mi je navodno bio ali neznam u kojoj postrojbi)
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{Dablink|Za oružanu formaciju iz vremena Austro-Ugarske v. [[Hrvatsko-ugarsko kraljevsko domobranstvo]]. Za suvremene domobranske formacije v. [[Oružane snage Republike Hrvatske]].}}
interesira me dali se negdje može naći9 popis tko je sve bio u domobranima na područuju bosanske posavine (djed mi je navodno bio ali neznam u kojoj postrojbi)
 
'''Hrvatsko domobranstvo''', skraćeno '''Domobrani''', je naziv za redovne oružane snage [[NDH|Nezavisne države Hrvatske]].
 
Osnovane su u aprilu [[1941]]. godine, nedugo nakon sloma [[Kraljevina Jugoslavija|Kraljevine Jugoslavije]] u [[aprilski rat|aprilskom ratu]] i osnivanja NDH. Dozvolu za njihovo osnivanje su dale [[Treći Reich|njemačke]] okupacione snage.
 
Ispočetka su trebale biti ograničene na 16 pješadijskih bataljona i 2 konjička eskadrona, odnosno maksimalno 16.000 ljudi. Međutim, izbijanje ustanka na području NDH, je Nijemce natjeralo da dozvole ekspanziju Hrvatskog domobranstva. Ono je svoj maksimum pred kraj [[1943]]. kada se u njihovim redovima nalazilo 130.000 ljudi.
 
Uz kopnene snage, Hrvatsko domobranstvo je raspolagalo i s omanjim [[Zrakoplovstvo NDH|zrakoplovstvom]], kao i mornaricom koja je zahvaljujući [[Rimski ugovori (1941)|Rimskim ugovorima]] s fašističkom Italijom bila simboličnog karaktera.
 
Iako je bila najbrojnija i najbolje opremljena od svih domaćih pro-osovinskih formacija na prostoru bivše Jugoslavije, Hrvatsko domobranstvo je od samih početaka bilo opterećeno ozbiljnim problemima zbog kojih nije mogla biti efikasna oružana sila. Vlasti NDH, nepovjerljive prema bivšim jugoslavenskim oficirima, vodeće su položaje prepustile uglavnom umirovljenim i za moderni rat austro-ugarskim kadrovima. Domobranstvo se za resurse i utjecaj moralo boriti s [[Ustaška vojnica|Ustaškom vojnicom]]. Nezadovoljstvo režimom NDH se u domobranima relativno brzo počelo ispoljavati kroz defetizam, a već od 1942. su domobranski redovi infiltrirani od strane [[NOVJ|partizanskih]] simpatizera, da bi [[1944]]. došlo do masovnih prebjega domoboranskih jedinica, pa i domobranskih generala, u partizanske redove.
 
Hrvatsko domobranstvo je formalno prestalo postojati krajem 1944. godine kada su ga vlasti NDH spojile s Ustaškom vojnicom u [[Hrvatske obrambene snage (1944-1945)|Hrvatske obrambene snage]].
 
Veliki broj domobrana je stradao u [[Blajburški masakr|blajburškom masakru]] pred i neposredno nakon završetka rata, a mnogi od njih su u [[SFRJ|Titovoj Jugoslaviji]] uživali status građana drugog reda (iako je bilo iznimaka od kojih je najpoznatiji popularni sportski komentator [[Mladen Delić]]).
 
{{Drugi svjetski rat u Jugoslaviji}}
 
[[category:Historija Hrvatske]]
[[category:Drugi svjetski rat u Jugoslaviji]]
[[category:Drugi svjetski rat u Hrvatskoj]]
[[category:Drugi svjetski rat u Bosni i Hercegovini]]
 
[[bs:Hrvatsko domobranstvo]]
[[de:Hrvatsko domobranstvo]]
[[en:Croatian Home Guard]]
[[fr:Domobran]]
[[hr:Vojska NDH]]
[[pl:Hrvatsko domobranstvo]]