Anoreksija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 15:
[[Datoteka:Michelle Alves.jpg|thumb|Anoreksija se češće javlja u svijetu [[Moda|mode]] i [[balet]]a.]]
Dok neka istraživanja ukazuju na to da [[gen]]i mogu donekle predodrediti anoreksiju, većina istraživača vjeruje da su ključni psihološki čimbenici. Anoreksičari imaju nisku razinu samopoštovanja i osjećaju se nedostojnima ljubavi. U [[adolescencija|adolestenciji]] takve osjećaje mogu pogoršati [[hormoni|hormonalne]] promjene, kulturološke poruke koje veličaju mršavost te pritisci ili napetost unutar obitelji. Krajnost gladovanja može biti način na koji anoreksičar pokušava upravljati svojim životom - ne samo oblikujući svoj izgled nego i osporavajući sazrijevanje i svoj spolni razvoj.
 
* Javlja se između 12. i 25. godine
* 0,3 - 0,5% mladih žena, oko 1% adolescenata
Linija 22 ⟶ 21:
* češće u svijetu mode i baleta
* često ih se opisuje kao dobre djevojke, koje se pristojno vladaju, savjesne su, tihe, perfekcionistice. <ref>[http://209.85.135.132/search?q=cache:5iRW-6y9TK8J:psihologija.knjiznice.ffzg.hr/uploads/3u/t8/3ut8SEpsZVeiRtyNo5yD9Q/POREMEcAJI_HRANJENJA.ppt+%22anoreksija%22%22svijetu+mode%22&cd=9&hl=de&ct=clnk psihologija.knjiznice.ffzg.hr, Poremećaji hranjenja] (Preuzeto 26. srpnja 2009.)</ref>
 
 
== Liječenje ==
 
[[Psihoterapija]], redovito medicinsko praćenje i vođenje prehrane trebali bi biti dijelom svakog programa [[liječenje|liječenja]] anoreksije.
Liječenje anoreksije će se razlikovati , a ovisno o stadiju u kojem se prepozna i [[pacijent]]ovoj spremnosti na suradnju. [[Hospitalizacija]] je obično nužna, ako je pacijent izgubio više od 25% svoje uobičajene tjelesne težine.
U središtu liječenja se nalazi prvenstveno individualna psihoterapija kako bi se otkrili emocionalni problemi i teškoće međuljudskih odnosa koji se možda nalaze u pozadini bolesti. Obiteljska terapija je također vrlo važna , ako pacijent živi sa obitelji, a [[biheviorizam|bihevioristička]] terapija može pomoći da promijeni štetne navike.
Osim toga trebalo bi postaviti cilj u obliku točno određenog raspona težine, a važni su i prehrambena edukacija i medicinsko praćenje. Osim cinkovog sulfata često se propisuju i dodatne količine ostalih hranjivih tvari, sredstva za pojačavanje apetita, [[antidepresivi]], kao i sredstva protiv [[tjeskoba|tjeskobe]].
 
* Bez tretmana – smrtnost 20%
* S tretmanom – smrtnost 2-3%; 60% potpuni oporavak, 20% pokazuju fluktuirajući oblik gubljenja težine praćen relapsom, a čak 20% razviju kroničan oblik s pogoršanjem nakon godina
Linija 36 ⟶ 32:
 
== Simptomi ==
 
* Znatan gubitak na težini
* Strah od debljanja, čak i u omršavljelom stanju