Razlike između izmjena na stranici "Doktor (titula)"

Dodan 1.131 bajt ,  prije 5 godina
m/м
Vraćene izmjene 93.138.31.35 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Vitek
(DARIO)
m/м (Vraćene izmjene 93.138.31.35 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Vitek)
==== Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska ====
Za [[Ujedinjeno Kraljevstvo]] i [[Irska|Irsku]] važe ista pravila kao i za [[Sjedinjene Američke Države]], ali titula doktor medicine nije profesionalni već istraživački doktorat, sličan kao u [[Nemačka|Njemačkoj]].
==== Italija ====
tempratura 377 grlo doli klavocin zint prepisati 5 militara
U Italiji postoje tri vrste akademskih titula: laurea, laurea magistrale i dottorato di ricerca. Kratki studijski smjerovi u trajanju od dvije do tri godine dobijaju titulu - ''laurea''. Nakon dodatnih dvije godine specijalizacije, može se polagati za titulu - ''laurea magistrale''. Prema zakonu apsolventi imaju pravo na zvanje dottore (laurea) ili dottore magistrale (laurea magistrale), koja ne odgovara doktorskoj tituli (Dr. ili PhD).
 
Ekvavilent titluli doktora je ''dottore di ricerca'' (doktor nauka), za koju je potrebno prethodno steći titulu - laurea magistrale i proći dodatni istraživački rad (otprilike 3 godine).
==== Njemačka ====
Doktorski studiji u Njemačkoj traju od jedne do četiri godina (najčešće tri, a kod inženjera do pet godina). Kako najčešće nema formalnih predavanja, doktorand uglavnom provodi istraživanja pod nadzorom svog mentora, obično je i asistent tog istog profesora i radi za plaću.
 
Danas je u [[Nemačka|Njemačkoj]] titula doktor jedina akademska titula, ali postoji tendencija za dodatnim opisima specijalizacije - Dr.rer.nat. (Doktor rerum naturalium) za prirodne nauke i Dr.Ing. (Doktor-Ingenieur) za tehničke nauke.<ref name=brit/> Inače se ta titula po njemačkom zakonu može unijeti i u osobne dokumente.
==== Francuska ====
ft6jfjudhehzszuujfuuuhih8fuzhduziuzuudn1
Uz neke iznimke, srednji stupnjevi, kao bakalauret i master, su napušteni na univerzitetima kontinentalne [[Evropa|Evrope]]. [[Francuska]] je napravila veliku reformu akademskih titula i visokog školstva od druge polovice [[20. vijek]]a, pa je opet uvedena titula bakalaureat, kao prvi akademski stupanj. Studenti koji nastave studij mogu steći titulu ''maîtrise'' (master) a nakon položenih ispita dobijaju diplomu - ''agrégation'', koja
 
im omogućuje da predaju na univerzitetima. Doktorati se kao titule dodjeljuju i za nauku i umjetnost.<ref name=brit/>
=== Rusija ===
U Rusiji (i brojnim postsovjetskim državama) nakon studija koji traju četiri do pet godina, - studenti koji nastave sa studijem, nakon nekoliko godina rada i napisane teze, dobijaju status Kandidat nauke (što odgovara američkoj tituli ''Ph.D.''). Najviši akademski rang Doktor nauka, dodjeljuje posebna državna komisija, u znak priznanja za orginalna i posebno važna istraživanja.<ref name=brit/>