The Untouchables (film) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
djelomično preuzeto s hr.wiki
 
Red 31:
 
== Radnja ==
 
{{spoiler}}
 
Prohibicija je u [[SAD]]-u dovela do masovnog vala organiziranog kriminala u dvadesetima i tridesetima. Mnoge bande krijumčare ogromne količine [[alkohol]]a i bogate se putem nasilja i iznude. Najveći je problem [[Chicago]], gdje vođa najveće kriminalne organizacije [[Al Capone]] prodaje niskokvalitetni alkohol po visokim cijenama. Agent ministarstva financija [[Eliot Ness]] angažiran je za vođu rata protiv Caponea i njegovog carstva. Prve racije propadaju zbog korumpiranih policajaca.
 
Ness moli za pomoć Jima Malonea, nepotkupljivog policajca podrijetlom iz [[Irska| Irske]]. Malone savjetuje Nessu da okupi ekipu sastavljenu od novaka s policijske akademije kako bi se osigurali kako ih nitko neće odati Caponeu. Vježbenik talijanskog podrijetla, George Stone (prije Giuseppe Petri), angažiran je zbog svojih streljačkih vještina. Zajedno s knjigovođom Oscarom Wallaceom koji je Nessu poslan iz [[Washington]]a, Ness je formirao novu ekipu koja bi se trebala obračunati s Caponeom.
 
[[Datoteka:Untouchables_post_office_raid.jpg|mini|lijevo|Poštanski ured u kojem Ness i njegovi ljudi rade raciju]]
Prvu raciju obavljaju u lokalnoj pošti, u čijem se skladištu skriva alkohol. Skladište ostaju nedirnuto kako ne bi isprovocirali Caponea i njegovu organizaciju. Racija uspijeva bez ijednog ubijenog. Wallace kaže Nessu kako Capone nije prijavio porez na dohodak od [[1926]]. To je jedna od mogućih optužbi kojom bi mogli teretiti Caponea.