Rašinovac – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 17:
 
== Geografija ==
 
Na par kilometara od Bosanskog Petrovca, na obe strane puta za Bosansku Krupu smješteno je mjesto Rašinovac. Proteže se skoro do Suvaje. I on je na blagim padinama Grmeča na kojima se prepoznaju uzvišenja: Gradina, Gajevi, Šainovac i Frgića Vrh, a iza je Stražbenica kao međa prema Krnjoj Jeli. Nema izvora vode, osim malo dalje, u polju, je izvor Pećina.
 
{{...}}
 
== Istorija ==
 
Gradina Šainovac u Rašinovacu je dimenzija 300x180 metara.<ref>SVPPLEMENTVM REBELLIO ILLYRICI I. GERMANIKOVA “POUNJSKA OFANZIVA” -Salmedin Mesihović, Historijska traganja, 4, 2009.,str. 9-33 </ref>
 
U selu je rođen [[Narodni heroj Jugoslavije]] [[Zdravko Čelar]]. Jedno mjesto u Srbiji, pored Novog Sada, dobilo je po njemu ime [[Čelarevo]]. To mjesto je 1945. kolonizirano stanovništvom sa područja Bosanskog Petrovca.
{{...}}
 
== Stanovništvo ==
{| border=1 cellpadding=4 cellspacing=0 class="toccolours" style="align: left; margin: 0.5em 0 0 0; border-style: solid; border: 1px solid #999; border-right-width: 2px; border-bottom-width: 2px; border-collapse: collapse; font-size: 100%;"
Linija 56 ⟶ 51:
== Privreda ==
{{...}}
 
== Reference ==
{{reflist}}
 
== Vanjske veze ==