Sreten Žujović – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
Red 54:
=== Informbiro ===
Po izbijanju prvih nesuglasica između [[Informbiro]]a i [[KPJ]], stao je protiv stavova Jugoslovenskog [[Centralni komitet|Centralnog komiteta]] i podržavao liniju [[Informbiro]]a. Na sednici [[CK KPJ]] koja je održana na [[Dedinje|Dedinju]] [[12. april]]a [[1948]]. godine ustao je odlučno protiv slanja pisma CK [[KPSS]], kao odgovor na optužbe koje su iznesene u ranijem pismu protiv CK KPJ. Idućeg dana, ponovo se sastao CK KPJ i diskutovao o Žujovićem ispadu.
Sreten Žujović je isključen iz Politbiroa CK KPJ i udaljen sa svih funkcija na [[Peti kongres KPJ|Petom kongresu KPJ]] jula [[1948]]. godine. Nalazio se kratkotrajno u kućnom pritvoru a potom u ostacima zatvora Glavnjača u Beogradu. Bio je strogo izolovan - nije dobijao nikakvu štampu i to je sprovođeno toliko striktno da su skidane i nalepnice sa šibica. U izolaciji je radi `slamanja` sadržan dve i po godine a da protiv njega nije vršena nikakva istraga. U vreme najtežih sukoba sa [[Informbiro]]om, se pristupilo rešavanju njegovog slučaja koji je [[sovjetska propaganda]] neprekidno oživljavala. Po Đilasovoj i Kardeljevoj preporuci mu je data dokumentacija o sudskom procesu protiv mađarskog revolucionara [[Laslo Rajko|Lasla Rajka]], da bi se posle toga izašlo u susret i njegovoj želji da dobije sve komplete [[Borba (novine)|"Borbe"]] od dana njegovog hapšenja, na osnovu čega je uvideo prirodu sovjetske politike kao imperijalističke i po sopstvenoj želji [[11. novembra]] [[1950]]. godine je dao izjavu [[CK KPJ|Centralnom komitetu KPJ]], a zatim slično uputio i [[Borba (novine)|"Borbi"]] gde je govorio o svojim zabludama i greškama koje je počinio prema [[KPJ]]. Na javnoj konferenciji za štampu [[25. novembra]] [[1950]]. godine u prisustvu mnogobrojnih inostranih novinara, Žujović je pričao o svojim zabludama, govoreći da je dobio zasluženu kaznu.<ref>-{Milovan Đilas, ''Vlast i pobuna'', str. 178-182. Književne novine, 1991 ISBN 86-391-0025-X}-</ref>
 
Tada je bio pušten iz zatvora, da bi posle pada Rankovića koji se tome protivio ponovo bio primljen u [[SKJ|Savez komunista Jugoslavije]], ali samo kao član. Na proslavi 50-godišnjice [[SKJ]], na centralnoj svečanosti koja je održana u [[Beograd]]u [[1969]]. godine sedeo je u redu sa starim borcima i istaknutim revolucionarima. Do svog penzionisanja, Žujović je bio komercijalni direktor lista [[Borba (novine)|"Borba"]] i direktor Privrednog instituta. Povukao se iz političkog života [[1971]]. godine i živeo je sve do svoje smrti u [[Beograd]]u.